Зима

Зима
Пролет

4 април 2021 г.

Българите решават как ще изглежда следващото Народно събрание

Общият брой на избирателите е 6 732 316 души, като те ще избират между 6895 кандидати за депутати, издигнати от 30 партии и коалиции 

 

Изборите за 45-ото Обикновено народно събрание се провеждат на днешния 4 април. 

Датата за парламентарния вот бе определена от президента Румен Радев с указ от 14 януари 2021 година след проведени консултации с различни партии.

Гласуването започва в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.

Общият брой на избирателите е 6 732 316 души, като те ще избират между 6895 кандидати за депутати, издигнати от 30 партии и коалиции. Има и няколко независими кандидата. В следващото народно събрание ще има 240 депутати от партиите и коалициите, които получат поне 4% от общия вот на гласувалите. Как точно ще се разпределят мандатите окончателно ще стане ясно няколко дни след вота, когато ЦИК обяви окончателните резултати от парламентарните избори.

Това са първите избори у нас, провеждани по време на пандемия, което налага и специалната организация. През последните дни стана ясно, че хората, на които е наложена карантина три дни преди вота, няма да могат да упражнят правото си на глас. Останалите, които боледуват или са карантинирани вкъщи, ще могат да гласуват с мобилни урни, ако са подали навреме заявление затова. Заради многото болни от коронавирус ще се разкрият и секции в болниците в страната.

В тези избори за първи път широко ще бъде застъпено и машинното гласуване, като такива ще има в 9390 от общо 11 983 секции в страната.

Нашите сънародници в чужбина ще гласуват в общо 465 секции. Най-много те ще са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания.

Според данните на ЦИК, около 50% от ангажираните във вота са се ваксинирали срещу коронавируса.

Кога една бюлетина е валидна и кога не?

Валидните бюлетини трябва да имат два печата от СИК, както и откъснат купон в единия ъгъл. Единият печат се поставя преди вота, а вторият – след него.

Ако някой от тези три елемента липсва, бюлетината е невалидна. Невалидна може да бъде и бюлетина, в която е отбелязана единствено преференция, но без да е посочена партия.

Ако се посочи партия обаче, но без преференция, бюлетината е валидна.

Изборните резултати

Преди дни от Информационно обслужване заявиха, че изборните протоколи са едни от най-трудните до момента. Според доц. Димитров от ЦИК правят всичко нужно, за да няма проблем с отчитането и попълването на протоколите.

"Има два срока за обявяване на резултати – единият е в 48 часа. В него трябва да се каже разпределението на мандатите. След това в 7-дневен срок трябва да се персонифицират тези мандати", уточни Димитров, цитиран от Dnes.bg.


Няма коментари:

Публикуване на коментар