Зима

Зима
Пролет

30 април 2021 г.

ПИС на Борисов

Правителствената информационна служба разпространява мислите на лидера на ГЕРБ
 

От известно време Правителствената информационна служба е поела официално ролята на личен ПР на Бойко Борисов. 

Само за месец поне 12 прессъобщения от дирекцията ПИС започват с еднозначното: "Премиерът Борисов..." В което нямаше да има нищо лошо, ако засягаха действия и решения на Министерския съвет. Но съдържанието на правителствената служба ретранслират само и единствено спорни мнения и разсъждения на министър-председателя.

Първият проблем е, че те идват обикновено от някакви събрания в сутерена на дома на премиера в Банкя, а мишените на тези съждения са двама - "депутатът Трифонов" и президентът Румен Радев.

На 26 април Борисов каза от сутерена на дома си по адрес на Слави Трифонов следното: "Страхливец е този, който казва, че със 165 депутати не може да управлява." Как това се отнася към дейността на правителството не става ясно. След това има уточнение, че това се е случило по време на "работно съвещание с министри и експерти, участвали в разработването на Плана за възстановяване и устойчивост". Относно самия план няма новини - основно цитати на премиера как новата власт нищо не вършела, как, ако ГЕРБ управлявали, планът вече щял да е разгледан от Брюксел. Коя "нова власт" също не е ясно, като правителството му продължава да управлява.

Ден по-късно пък съобщението на ПИС гласи, че депутатите променят Изборния кодекс, "като целта според Борисов е да бъде осигурена служебна победа на Радев"... "Българските граждани вече могат да си направят изводи защо няма център-дясно правителство, а президентът Радев бави втория мандат, за да тече задкулисието", е друго заглавие от същия ден.

Още по-рано, на 8 април, напоително съобщение на ПИС разказва за посещение на премиера в Рилския манастир. Как това се отнася към държавната политика и изобщо към разделението между религия и държава е добър въпрос. В деня след изборите вече Борисов еднолично заявява: "Обещах на българите да имат най-добрите ваксини срещу ковид-19 и изпълних поетия ангажимент." Тук е моментът да споменем, че България бе поръчала най-много количества от противоречивата ваксина на "АстраЗенека" и ваксините все още са дефицит.

Официално ПИС отговаря за информирането на гражданите за решения на правителството, за кампании по политики. Никъде не се казва обаче, че функционира като партиен пресцентър. С две думи - плащаме заплатите на Борисов, който е се е сврял в сутерена си в Банкя, а и на хора, чиито работни дни минават в това да слушат монолозите му и да ги окомплектоват в прессъобщения. Прилича на онова нещо, наречено кафяв сайт - ПИК, разликата е в последната буква и това, че работи с наши пари.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар