Зима

Зима
Пролет

9 април 2021 г.

Проф. Красимир Калинов: Разпределението на мандатите на национално ниво е честно и ясно

"Политиката не се интересува от кой район влиза депутатът от дадена партия, тях ги интересува, че влиза народен представител от тази партия." 

 

"Методът на най-големия остатък, т.нар. Херни Майер, изобщо не е виновен за диспропорциите, защото те възникват още в самото начало, когато се определят и се фиксират мандатите по райони."

Това коментира пред БНР математикът проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК.

Той обясни, че това е така, защото мандатите се определят на базата на населението от последното преброяване, което е от 2011-а година:

"Това е абсурд, защото в момента състоянието няма общо с това, което е било преди 10 години. Това е първото изместване".

По думите му второто изместване идва от гласовете от чужбина:

"Тези гласове участват на национално ниво в разпределението на мандатите, но не участват в разпределението на мандатите по райони и по партии след това".

Според проф. Калинов политиците няма какво да се сърдят на математиката и беше категоричен, че разпределението на мандатите на национално ниво е точно и честно, но изкривяванията се получават на регионално ниво:

"Политиката не се интересува от кой район влиза депутатът от дадена партия, тях ги интересува, че влиза народен представител от тази партия".


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар