Зима

Зима
Пролет

2 април 2021 г.

Корона чао, преминавам на червено с калашников!

Важното е да е весело, да се леят звуците на "Корона, чао", "Калашников", "Минавам на червено", купон да става! За после - ще му мислим, ако оцелеем... 

 

Ще запомним тази седмица - този лидер, от петилетка и половина само почетен председател на въпросната партия, напусна зоната на мълчанието по странен начин. 

По случай рождения си ден, Ахмед Доган изпрати до предизборния щаб на ДПС кодирано послание, използвайки видеоклип на известното парче "Калашников" на Горан Брегович и неговия оркестър за сватби и погребения.

Странно е, защото досега бяхме свикнали да си блъскаме главите над морфичния резонанс и порталите за телепатична информация, същността и принципите на съществуване на колективното тяло и прочие Доганови шаради. Но парчето "Калашников", освен че подтиква всеки доволно почерпен да рипне върху масата и да разкърши морна снага? Какво ли ще да е посланието му, ако изключим очевидния смисъл на натрапчивия припев?

Може би ключът на кодираното послание към предизборния щаб на ДПС се крие в самото начало на песента, където Горан Брегович се изцепва с призива "Цигани, юриш" и след това нещата излизат от контрол. Може би действително ще последва юруш на индобългарите към изборните урни...

Дали "Калашников", три ракии и няколко кебапчета са от значение за вота, ще минат изборите - ще видим. Но най-вероятно останалите политически лидери вече са си извадили поука и също са замислили своите музикални послания към драгия избирател.

Мощна емоционална инжекция за привържениците на БСП и Корнелия Нинова в навечерието на изборите например би било парчето "Crossin' a red light" или както е популярно "Минaвaм нa чeрвeнo", на естравагантния изпълнител Деян Неделчев - Икебаната. Песента е посветена лично на Нинова, като поводът за жеста е мила грешка от миналото, когато в стара снимка от митинг на СДС някои объркаха Икебаната с Корнелия Нинова.

За резервен вариант върви и познатата сред по-възрастните гласоподаватели на червената столетница песен "Смуглянка" на Йосиф Кобзон, в която смуглянка-молдаванка попарва някакъв мераклия, разкривайки му че събира партизански отряд и с него поемат към гората. Песента е подходяща, защото мотивира последователите и самата БСП за последващи стратегия, тактика и действия, в случай че за пореден път загуби изборите.

ГЕРБ също трябва да се замислят за някакъв музикален знак към избирателите и целокупния български народ. Добра работа би могло да свърши любимото парче на Бойко Борисов "Корона, чао" от репертоара на македонските веселяци Дац и Александър. Миналият април премиерът поздрави с него комшиите и българите, заявявайки че Северна Македония твърдо може да разчита на нашата подкрепа. От джипката си тогава Борисов благодари и на всички българи, които останаха вкъщи заради пандемията и обеща, че ще преборим пандемията.

Малко кофти е, че нищо от двете обещания не се случи. Но какво пък, има време, важното е да е весело, да се леят звуците на "Корона, чао", "Калашников", "Минавам на червено", купон да става!

За после - ще му мислим, ако оцелеем...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар