Зима

Зима
Пролет

24 април 2021 г.

Изборният кодекс тръгна по бързата писта

Срокът за внасяне на предложенията между двете четения на законопроекта за промени в Изборния кодекс беше съкратен от две седмици само на три дни 

 

Ако по първите внесени за обсъждане в пленарната зала законопроекти може да се съди за дълголетието на новото Народно събрание, то с известна доза сигурност може да се каже, че се очертава да е кратко. 

Въпреки че в няколкото работни дни в деловодството бяха внесени множество законопроекти, които биха обезпечили работата на законодателния орган поне до края на годината, първите обсъдени в правната комисия и в пленарната зала са за промените в Изборния кодекс. Те са общо шест - по един на "Има такъв народ" и ГЕРБ и по два на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". И въпреки че в комисията беше одобрен на първо четене само този на партията на Слави Трифонов, а след това с голямо мнозинство получи подкрепа и в пленарната зала, дебатът очерта основните предложения, около които формациите биха могли да се обединят и кои по-радикални идеи, лансирани предимно от новите формации в парламента, ще срещнат отпор при окончателното приемане на поправките.

Знак, че форсирането на приемането на промените в изборното законодателство е свързано със задаващите се предсрочни парламентарни избори е и още един факт - срокът за внасяне на предложенията между двете четения на законопроекта за промени в Изборния кодекс беше съкратен от две седмици само на три дни. А това означава, че промените може да влязат за окончателно приемане в пленарната зала още следващата седмица.

Безспорните промени

Най-безспорна изглежда промяната на броя на секциите в чужбина. Сега за страните от ЕС могат да се разкриват неограничен брой секции, стига да има подадени 60 заявления от избиратели и в съответната държава да няма ограничение гласуването да става само в дипломатическите и консулските служби. Проблемът е със страните извън ЕС, където през 2016 г. по предложение на Патриотичния фронт (ВМРО и НФСБ) техният брой беше ограничен до 35. Тогава беше увеличен и необходимият брой заявления за разкриване на секция в ЕС - от 40 на 60.

Трите нови формации в НС предлагат да се върне старото положение. Това означава да се намали броят на необходимите заявления на 40, както и да се създават автоматично секции, ако на предходни избори в последните 5 години е имало образувана поне една секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. В пленарната зала от ДПС, заявиха, че ще подкрепят това предложение.

"Да" за район "Чужбина", но "не", ако има предсрочнен вот

Подкрепа се очертава и за създаването на избирателен район за гласовете от чужбина. Предложението отново е от трите нови парламентарни сили. Сега българите зад граница гласуват само за партия, а гласовете им влизат в общия резултат на партиите. От години различни организации на българите в чужбина настояват да има избирателен район, за да могат да гласуват и за кандидати за депутати, но това така и не се случваше. Трите формации предлагат към съществуващите досега 31 избирателни района да се създаде още един - за чужбина. Причината досега да не се предприема тази стъпка беше, че това означава да се вземат депутатски мандати от някои от избирателните райони в страната.

И трите внесени законопроекта съдържат методика, по която да стане това. От БСП също подкрепиха създаването на изборен район "Чужбина". Той обаче най-вероятно няма да се създаде за предсрочните парламентарни избори, ако има такива. Причината според Ива Митева от "Има такъв народ" е, че за да се извърши ново райониране на страната, е необходимо да има преброяване на населението, което се предвижда да се проведе в края на тази година.

Съгласие за машинното гласуване и видеонаблюдението

За въвеждането на изцяло машинно гласуване и видеонаблюдението също се очертава мнозинство. Освен трите нови формации зад тях застанаха и БСП и ДПС. В приетия проект на "Има такъв народ" се предвижда в секциите в страната с над 300 избиратели, както и в чужбина, да се гласува с машини и само по изключение с бюлетина, ако не може с устройствата. Внесените от "Демократична България" промени предвиждат в секциите, където на последните парламентарни избори се гласуваше с машини (тези с над 300 избиратели, които са 9300), да се гласува само с устройствата, а в останалите да продължи да се гласува с хартиена бюлетина. В проекта на "Изправи се! Мутри вън!" е предвидено изцяло машинно гласуване. За него са и от БСП, които в предизборната кампания агитираха симпатизантите си да гласуват с машините, а и при промените в Изборния кодекс в предишния парламент имаха такова предложение. В пленарната зала от ДПС заявиха, че подкрепят изцяло машинно гласуване.

В правната комисия и в пленарната зала депутатът от ДПС Хамид Хамид обаче изказа недоволството си от типа устройства, които бяха използвани на 4 април, заради дефектите, които някои от тях дадоха по време на вота. "При предишните промени в Изборния кодекс ние посочихме сканиращи устройства, които отчитат машинно гласуването като вариант, или създаването на регионални преброителни центрове, които също са вариант", каза той. От изказването му не стана ясно дали ДПС ще се опита да прокара такова предложение, защото машините, с които се гласуваше на тези избори, бяха закупени от ЦИК с идеята да бъдат използвани и занапред.

Широка подкрепа получиха и видеонаблюдението и излъчването при преброяването на гласовете. От "Има такъв народ" предлагат освен в секционните такова да има и в районните комисии.

Ще има ли нова ЦИК


Неясна засега остава съдбата на предложенията за смяна на Централната избирателна комисия. И трите законопроекта на новите партии в парламента предвиждат смяна на изборния орган, но предложенията им се различават по това какъв трябва да е статутът му и как да се избират членовете. Сега председателят, неговите заместници и секретарят на ЦИК се избират от парламента, а членовете се назначават от президента по предложение на политическите сили. Право на участие в комисията имат парламентарно представените формации и тези, които не са в Народното събрание, но имат евродепутати.

Сегашната ЦИК е от 20 души. "Изправи се! Мутри вън!" предлагат намаляването ѝ на 15 души. От "Демократична България" предлагат ЦИК да е от 9 души, като председателят, заместниците му, секретарят и членовете да се избират от Народното събрание. В мотивите си от обединението са посочили да се създаде статут на ЦИК на "независим професионален орган", както и да се премахне квотният принцип при формирането ѝ.

Виждането на "Има такъв народ" е органът да се състои от 15 души, предложени от парламентарните сили, без тези, които не са в НС, но имат представители в европарламента. Според партията на Слави Трифонов членовете трябва да се назначават с президентски указ по предложение на партиите от Народното събрание, но по процедура, определена от държавния глава. Това беше изтълкувано от някои като опит за увеличаване на правомощията на президента.

Предложението не срещна подкрепа от "Демократична България". "Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става въпрос за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание", каза Христо Иванов пред БНР. При представянето на законопроекта на "Има такъв народ" в правната комисия обаче Ива Митева заяви, че формацията е "за" ЦИК да стане професионален орган. А предложението да се назначава от президента обясни с вероятността "да има предсрочни избори". От БСП обаче заявиха, че този въпрос подлежи на обсъждане, а от ДПС не взеха отношение.

Отпор за дистанционното гласуване

Намеренията на трите нови формации в парламента да прокарат въвеждане на дистанционно гласуване - по пощата и електронно, изглежда, ще срещнат съпротива от трите "стари" сили. При обсъждането на предложенията за пощенско гласуване в страната и чужбина на "Демократична България" и на "Има такъв народ" - само за българите в чужбина, породи възражения от представителите на БСП, ДПС и СДС. Те се изказаха и срещу предложението на "Демократична България" за електронно гласуване, както и на "Има такъв народ" - за експериментално електронно гласуване за президентските избори. Мотивите им бяха, че въвеждането на двата вида вот е несигурно.

В пленарната зала депутатът от ДПС Хамид Хамид каза, че пощенското гласуване поражда много въпроси и, ако при второто четене те получат отговор, от движението ще вземат решение дали да го подкрепят. Една от пречките за въвеждането на пощенско гласуване е липсата на активна регистрация, която би изчистила избирателните списъци от т.нар. мъртви души. В законопроекта си от "Изправи се! Мутри вън!" предлагат избирателните списъци да се съставят на база на гласувалите на последните парламентарни избори, но от "Има такъв народ" заявиха, че активна регистрация трябва да има след внимателно обсъждане. "Не смятам, че ако списъците се правят на база гласувалите на последните избори, това ще даде нужния резултат", каза Ива Митева. От БСП пък посочиха, че също ще внесат свое предложение за въвеждане на активна регистрация преди второто четене на законопроекта.
БСП, ДПС и СДС имат повече депутати в парламента, което означава, че най-вероятно предложенията за въвеждане на електронно и пощенско ще бъдат бламирани в пленарната зала. 


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар