Зима

Зима
Пролет

21 април 2021 г.

Дреме ми на менискуса!

Времето продължава да работи в полза на Борисов, въпреки че е в оставка 

 

Вицът, с който кандидат-министъра на туризма от проекто-кабинета на ГЕРБ Любен Дилов, разтуши току-що прекаралия операция на менискус премиер в оставка Бойко Борисов, наистина е добър: "Двама от най-важните хора в държавата куцат – Борисов и Трифонов!"

Работата на новоизбраните народни представители обаче налага лека корекция в шегата - всъщност парламентът куца, даже направо си тепка на място, докато лидерът на ГЕРБ - макар и с патерица - крачи в планираната от него посока.

Леви - десни, крачка напред - крачка назад. Това е впечатлението от първите заседания на 45-ото Народното събрание. Вдъхващото надежда начало за деловитост и ефективност сякаш ерозира в залата, под мотото "Съединението прави силата". Уж всички парламентарни групи се обединиха за промяна и премахване на модела на управление на ГЕРБ, но зациклиха около въпрос, над какъвто са размишлявали колегите им през 60-те години на миналия век. За тях е било особено важно да дадат бонуси на онези, които са участвали в съпротивителното движение до 1945 година и за тази цел са създали институцията "Активни борци против фашизма и капитализма" (АБПФК).

Понеже носителите на това звание вече се броят на пръсти, защото животът е болест, завършваща със смърт, без значение дали си АБПФК или не, ще припомним, че терминът означава "активен борец против фашизма и капитализма". Целта на инициативата е активните и наследниците им да ползват някои обществени привилегии.

Днес наблюдаваме нещо подобно в 45-ото Народно събрание. Вместо да създават и приемат закони, които ще доведат до реална промяна, новите парламентарни играчи се лъзнаха по нанадолнището, спорейки кой е по-по-най-протестър. Въпросът за легитимирането на протестиращите и кой от сегашните партии в парламента имат правото да ги представляват обаче намирисва на незрял соц.

И докато представителите на несистемните партии се бият в гърдите кой е протестирал на жълтите павета, системните играчи тихичко си редят пасианса. Най-вече ДПС. Движението, срещу чиято политика и задкулисно участие в предишното управление на ГЕРБ протестираха хората - както на жълтите павета, така и на откраднатия от Доган плаж "Росенец" - отново ще забърше среден пръст, за да даде тласък на промяната. С една дума - движението ще пробва старата си тактика - да формира политиката на управлението отзад и на сянка. И с планирани бонуси, защото обръчите от фирми вече са пресметнали постъпленията от евросредствата по плана за възстановяване.

Премиерът в оставка също си реди пасианса, докато гледа по пантофи пренията в парламентарната зала. С цената на един менискус той показа, че не му пука от искането на несистемните играчи да докладва плана за възстановяване в Народното събрание. И докато те се дърлят за правото да са активни борци против герберизма, им гледа сеира.

Времето продължава да работи в полза на Борисов, въпреки че е в оставка.

Предложеният от него проектокабинет, е с качествата на вокално-инструментална група, достойна за римейк на "Оркестър без име" и припяваща "Оставаме, оставаме, оставаме..." е едно от доказателствата за това...


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар