Зима

Зима
Пролет

29 април 2021 г.

Благодарим ви, Юрген и Мишел

Ако не беше членството в ЕС, вероятно нямаше да има и тези пари. Защото другите вече са били разпределени... 

 

На пръв поглед изглежда, че Европейския съюз се провали в реакцията си на ковид епидемията през последната година. 

Той реагира бавно, всяка държава беше оставена да решава сама какво да прави, не бяха мобилизирани общи ресурси, които да отиват там, където има нужда. За много от упреците има пълни основания. България обаче показва и едно голямо изключение - сериозна част от медицинските разходи за лекуване на болните от ковид всъщност идват от европейските данъкоплатци.

Това е едновременно добра и лоша новина. Хубавото в нея е, че европейските пари са били инвестирани в нещо доста смислено - опазването на здравето и живота на хората. Лошата е, че ниското българско "самоучастие" показва и истинските приоритети на тукашното правителство.

Опазването от заразяване от коронавирус и лечението на болните би трябвало да бъдат отговорност на държавата. Как тя се носи можеше да се види във всеки момент в останалите европейски, а и не само европейски страни. На много места раздаваха безплатно маски на гражданите, тестваха ги за наличие на ковид също напълно безплатно и ги лекуваха безплатно.
Реклама

В България не само редовите данъкоплатци, но и лекарите и фармацевтите си купуваха маски сами, безплатни тестове за ковид се появиха едва в края на втората вълна, като липсата им най-вероятно е и сред причините тя да е толкова силна. Дори и най-големите болници разчитаха на дарения - като се започне от апаратурата и се стигне до топлия обяд на ковид екипите.

В резултат не е чудно нито защо смъртността е толкова висока, нито защо условията, в които се лекуват пациентите и работят медиците, са такива. Добрата новина в това е, че ако не беше членството в ЕС, вероятно нямаше да има и тези пари. Защото другите вече са били разпределени. Българските политици от последните години не обичат да си откъсват от залъка. Коронавирусът ще мине и замине. Епидемията на корупцията е от много по-отдавна. Така че да благодарим на германския данъкоплатец.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар