Зима

Зима
Пролет

30 април 2021 г.

Най-голямото предизвикателство пред Флорентино Перес

Испанският футболен крал се опитва да осигури финансова стабилност и предвидимост за големите в играта, както прави и със строителния си бизнес
 

"Малко съм тъжен и разочарован, защото работим по този проект от около три години и може би не сме успели да го обясним добре." 

Така президентът на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес се опита да обясни по испанското радио Cadena SER какво се случва, след като само 48 часа след обявяването на създаването на футболната Суперлига много от учредителите й бяха принудени да я напуснат. Той е една от водещите фигури в начинанието, не се предава и е убеден, че "този проект или един много подобен ще продължи напред и се надявам много скоро".

За последните две седмици Перес се превърна във враг №1 на европейския футбол, а планът за Суперлигата стана световна новина. Испанският в. Marca написа коментар със заглавие: "Флорентино Перес обърка смелостта с безразсъдството и амбицията с алчността", а критиците му са категорични, че е претърпял унижение.

Разбира се, някои от противниците на Суперлигата са лицемерни. ФИФА продаде световно първенство на Катар и предложи създаването на Африканска Суперлига, а УЕФА дава 50% от билетите за всеки финал на Шампионската лига на своите спонсори и защитава основно богатите клубове.

Амбицията и мотивите

Амбицията на Перес беше да използва Суперлигата, за да умножи приходите на участващите клубове и да осигури облекчение за онези, които се борят с растящи дългове още преди да настъпи пандемията. Големите сблъсъци биха донесли повече зрители и повече пари: организаторите на Суперлигата се надяваха, че правата за излъчване могат да генерират 4 млрд. евро годишно, почти двойно повече от 2.4 млрд. евро, осигурени в Шампионската лига през сезон 2018-2019 г., отбелязва Economist. За никого не е тайна, че форматът на лигата в момента е интересен след осминафиналите.

Автоматичното постоянно членство на основателите изглеждаше още по-привлекателно за тях. За разлика от състезанията във водещите спортове в САЩ в страните от Европа има изпадащи в по-долни групи, където и парите са много по-малко. Това кара собствениците на клубове да се стремят към участие в най-добрите лиги, инвестирайки сериозни суми за сметка на печалбите. Опитът в САЩ показва, че при системата там се разпределят по-равномерно талантите и заплатите често се ограничават - нещо, което Суперлигата намекна, че може да направи чрез договорена "рамка за разходи". Комбинацията от по-малък риск и по-малка конкуренция за таланти води до по-големи печалби за собствениците. Четиридесет и три от 50-те най-ценни спортни отбора в света са американски според класация от миналата година на сп. Forbes. За разлика от това европейският спорт изпитва трудности - между 1992 и 2014 г. имаше 45 процедури по несъстоятелност в първите три нива на английския футбол, 40 във Франция и 30 в Германия. Това са все сериозни мотиви за търсене на промяна, движена от президента на "Реал".

Бизнес и спорт - две в едно

Тези, които познават Перес само като футболен човек, вероятно са изненадани от неговото желание за кардинална промяна. Той обаче следва подобна стратегия, за да трансформира своята строителна група ACS (в която държи 12.5%) в най-големия световен оператор на магистрали и получател на пътни такси. По-рано този месец екипът на Перес представи план, който може да осигури на ACS стабилен поток от приходи през следващите години - чрез оферта от 10 млрд. евро за закупуване на най-голямата магистрална мрежа в Италия от Atlantia. Делът му в групата оценява състоянието му на 1.85 млрд. евро.

Визията му за Суперлигата и ACS е кулминацията на над десетилетие планиране и позициониране от бизнесмен, който успя да оцелее в катастрофата на испанския имотен пазар в периода 2007-2008 г., която потопи много негови конкуренти. И за двете сделки 74-годишният Перес се обърна към Key Capital, малко известна мадридска бутикова брокерска и консултантска компания, разказва Financial Times. Един от партньорите на фирмата, Анас Лаграри, беше избран за бъдещ генерален секретар на новосформираната компания, която трябваше да управлява Суперлигата, под ръководството на Перес.

"Настъпва промяна в начина, по който Флорентино организира инвестициите си", каза Джонатан Амуял, партньор в базирания в Лондон хедж фонд TCI. "Той вероятно иска повече стабилност, повече предвидимост и по-голяма видимост на бизнеса си."

"Малко съм тъжен и разочарован, защото работихме по това в продължение на три години", заяви Перес в сряда вечерта, когато беше ясно, че проектът ще бъде замразен. И разкритикува това, което той определи като "агресивност" и "дирижиран" отговор на футболни организации като УЕФА, и предположи, че решението на английските клубове да се оттеглят е "заразило" останалите участници.

Оттеглянето на почти всички от 12-те основатели на турнира нанася на пръв поглед фатален удар върху лигата и въпросът е не само как ще реагират Перес и "Реал" (Мадрид), но дали амбициите му за ACS ще се изпълнят по-добре.

"Сигурен съм, че Перес ще се върне с нещо, каза човек, близък до шефа на "Реал", за следващия етап в стремежа му за създаване на Суперлига. Не работиш за нещо подобно четири години и просто го пускаш."

В продължение на десетилетия Перес е един от най-големите испански брокери заради припокриващите му се роли в бизнеса и спорта. Много преди пристигането му в мадридския гранд "Реал" е мястото, където ръководителите и политиците на страната сключват своите сделки. Клубът е толкова близо до сърцето на управляващия елит, че бившият крал Хуан Карлос започвал срещи с министри, като обсъждал последните му резултати.

Но при Перес, избран за пръв път за президент на клуба през 2000 г., три години след създаването на ACS, "Реал" (Мадрид) се превърна в грандиозен проект. Първоначално бяха привлечени звездни играчи като Зинедин Зидан, Дейвид Бекъм и Луиш Фиго. Тези покупки бяха финансирани основно с приходите от сделка за имот в размер на 500 млн. евро - старата тренировъчна база на клуба беше трансформирана в някои от престижните сега офис площи на Мадрид.

"Ето ги" - така испанският вестник ABC цитира веднъж Перес, който, сочейки четирите кули, издигнати на бившата база с помощта и на ACS, направи препратка към неговите звездни играчи. "Кулата Фиго, кулата Зидан, кулата Роналдо и кулата Бекъм." Въпреки че първоначално проектът "Галактико" на Перес не успя да доведе до създаването на сплотен отбор и Перес се оттегля като президент, той е избран отново през 2009 г., а "Реал" печели Шампионската лига пет пъти.

"Той никога не се е криел. Винаги е свързвал бизнес имиджа си с този на "Реал" (Мадрид"), каза Лоренцо Берналдо де Кирос, президент на консултантската компания Freemarket, базирана в Мадрид.

ACS отхвърля идеята, че Перес е свързал личното си финансово благосъстояние с "Реал". "ACS присъства по целия свят", казва пред британското издание близък до компанията, като посочва, че разрастващата се група има 180 хил. служители. "Но ако "Реал" следваше областите на бизнеса на ACS, щеше да има австралийски играч, канадски играч - това са глупости."

Докато Перес се оказа в центъра на протестите срещу Суперлигата, той каза пред испанска телевизия миналата седмица: "Не притежавам "Реал" (Мадрид). Членовете му го притежават. Това, което правя, е заради футбола."

Справяне с дълга

Друга обща черта между "Реал" и ACS е дългът. Перес обяви, че недостигът в приходите на клуба през последните два сезона е 400 млн. евро, има неизплатен заем 575 млн. евро за реконструкция на стадион "Сантяго Бернабеу" и 200 млн. евро заемно финансиране, гарантирано от правителството, заради корона кризата.

Подобно на конкурентни строителни групи, ACS, която има пазарна капитализация 8.4 млрд. евро, финансира с кредити експанзията си в навечерието на финансовата криза. В момента тя има 8.4 млрд. евро дългосрочен дълг и 2.9 млрд. евро краткосрочен. Десет години компанията на Перес се стреми да укрепи финансовото си състояние и да се фокусира повече върху управлението на магистрали, събиране на пътни такси и възобновяеми енергийни източници.

"Те имат много добър основен бизнес, но той е цикличен и те поеха твърде много дългове преди финансовата криза", казва бивш банкер, който е работил с групата. Според него Перес не е разполагал с финансовия баланс, който да отговаря на амбициите му, и може би не е имал корпоративно управление, което да ги ограничи.

ACS се надява, че постоянният паричен поток от пътни такси ще осигури основата за бъдещия й бизнес, а Перес има подобни амбиции за "Реал". "Телевизията плаща: ние, големите клубове, имаме фенове в Сингапур и Китай, навсякъде. Виждате го в социалните мрежи... Това е, което генерира пари", каза той миналата седмица. "Влязох в света на футбола през 2000 г. Той трябва да се развива, както животът и бизнесът се развиват... трябва да се промени, да се адаптира... Това, което искаме да направим, е да спасим футбола, така че поне през следващите 20 години той да може да живее спокойно, без да губи по 200 млн. евро."

Суперлигата е поставена на колене и Перес е изправен пред едно от най-тежките си изпитания. Дали, след като реформира строителния си бизнес, ще направи и същото и с футбола в Европа?

 

Кирил Кирчев, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар