Зима

Зима
Пролет

15 април 2021 г.

Ива Митева е новият председател на парламента

"Нека положим усилия за диалог помежду си, за търсене на добрите решения, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа." 

 

Ива Митева от втората по големина политическа сила в парламента - "Има такъв народ", е новият председател на Народното събрание. 

За нея гласуваха съпартийците ѝ, депутатите от коалицията "Изправи се! Мутри вън!", от "Демократична България", БСП и ДПС - общо 163 депутати.

За конкурентната кандидатура на ГЕРБ - Цвета Караянчева, гласуваха само от партията на Бойко Борисов - общо 75 народни представители.

"Заставам с голямо вълнение на тази трибуна заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ни да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност", заяви Митева след избирането си.

"Уважаеми колеги народни представители, поздравявам всеки един от вас с избора му за депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита и знанията на доказалите се парламентаристи да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги", допълни новият председател на Народното събрание.

Тя подчерта, че на 4 април повече от половината български избиратели са изпълнили обществения си дълг и са дали своя глас, за да се конституира Народното събрание. "Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми за ясно, предвидимо и стабилно законодателство", подчерта Митева.

"Прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на това Народно събрание като конституционните норми, свързани с парламентарния контрол, изслушването на органите на съдебната власт и на органите, които изцяло или частично се избират от парламента  се изпълнят със съдържание. Нека положим усилия за диалог помежду си, за търсене на добрите решения, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа", призова новият шеф на парламента.

Новите зам.-председатели на парламента са Цвета Караянчева (ГЕРБ-СДС), Виктория Василева ("Има такъв народ"), Кристиан Вигенин ("БСП за България"), Мукаддес Юсуф (ДПС), Атанас Атанасов ("Демократична България"), Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри вън!").



Няма коментари:

Публикуване на коментар