Зима

Зима
Пролет

20 май 2021 г.

САЩ се отказват да налагат санкции за "Северен поток 2“

В началото на седмицата Берлин даде зелена светлина на изграждането на последните два километра от тръбопровода 

 

Съединените щати се отказаха да налагат санкции на заради изграждането на газопровода между Германия и Русия "Северен поток 2", защото искат да подобрят отношенията си с Европа, предаде Ройтерс.

Това е ключово решение и сериозна промяна в позицията на Байдън. Новината излезе от доклад, който американското външно министерство е изготвило за Конгреса. В него се казва, че за американските национални интереси е най-добре санкциите да бъдат свалени.

В писмо, адресирано до Конгреса, държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че е решил да санкционира няколко руски фирми, участващи в проекта, но ще направи изключение за компанията "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2) и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг, който е германски гражданин. Въпреки това Вашингтон продължава да смята, че газопроводът представлява "риск за европейската енергийна сигурност", но държавният секретар подчерта в документа, че изключението се прави "в интерес на националната сигурност на САЩ".

Решението е резултат от усилията на администрацията на Байдън  да възстанови връзките с Германия, които пострадаха сериозно при бившия при управлението на Доналд Тръмп.

Налагането на санкции "щеше да засегне отношенията на САЩ с Германия, Европейския съюз и други европейски съюзници и партньори", обясни Блинкън на Конгреса, който гласува през 2019 г. закон, задължаващ изпълнителната власт да наложи санкции на участниците в проекта "Северен поток 2".

Газопроводът ще доставя директно газ за Германия и Западна Европа, заобикаляйки Украйна, с което ще бъде отнета ролята на страната като транспортьор на руски газ, а съответно и транзитните такси.

"Северен поток 2" е почти изграден - остава още малка част от трасето във водите на Дания и довършване на участъка в Германия. В началото на седмицата Берлин даде зелена светлина на изграждането на последните два километра от тръбопровода в германски води, което беше блокирано, защото природозащитници твърдят, че застрашава околната среда.

Проектът има пълната подкрепа на Берлин, а руският гигант "Газпром" винаги е настоявал, че става дума единствено за икономически интерес при строежа на газопровода.

"Северен поток 2" е почти изграден - остава още малка част от трасето във водите на Дания и довършване на участъка в Германия

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар