Зима

Зима
Пролет

26 май 2021 г.

Велизара Добрева: Книгата не е обикновена стока

„Книгата носи в себе си езика, културата на нацията и е основната предпоставка да има четящи хора. Четящите хора означават много за развитието на държавата и бъдещето на нацията.“ 

 

Петиция за запазване на 9% ДДС върху книгите събира подкрепа. Инициативата е на Асоциация „Българска книга“. 

Книгоиздателите настояват по-ниската ставка да се запази и след края на годината. Намаляването на ДДС за книгите на 9% бе одобрено миналата година заради кризата с коронавируса и намалелите продажби на книги, затворените книжарници и като мярка в помощ на издателите.

На 31 май започва Пролетният базар на книгата в София. По време на изложението издателите ще апелират към всички свои читатели за набиране на повече подписи в подкрепа на каузата.

„Книгата не е обикновена стока. Книгата носи в себе си езика, културата на нацията и е основната предпоставка да има четящи хора. Четящите хора означават много за развитието на държавата и бъдещето на нацията“, заяви в интервю за БНР председателят на Асоциацията Велизара Добрева. Тя припомни, че много от държавите в Европейския съюз от години имат намалена и дори нулева ставка на ДДС.

По-ниският данък добавена стойност ще даде възможност за повече заглавия на книжния пазар – по този начин ще има възможност да бъдат издадени някои заглавия, които се смятат за по-нишови, които имат по-малка читателска аудитория, подчерта Добрева.

Когато намалената ставка на ДДС е временна мярка и се дава само за 18 месеца за подпомагане в кризата, не би могло да се очаква този ясен ефект на намалените цени на книгите, поясни Велизара Добрева. По думите й това обаче категорично се случва в държавите, в които по-ниската ставка е постоянна.

Според данни от анкета сред членовете на АБК спадът за цялата 2020 г. спрямо предходната 2019-а е средно 20-25%, съобщи председателят на браншовата асоциация.

„В момента започва доста добър подем, особено след трайното отваряне на книжарниците. За книгите в България все още книжарниците са основният начин те да достигат до читателите. Все още българският читател предпочита да закупува книгите от книжарницата.“

По време на пандемията онлайн продажбите са скочили два-три пъти, но тъй като преди това делът на продажбите онлайн е бил относително малък, това нарастване все още не е достатъчно, за да компенсира реализираните през книжарниците продажби, коментира Добрева.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар