Зима

Зима
Пролет

27 май 2021 г.

Защо и Стефчо Банков зарева като „Калинка“?

.Ей, как пък не се намери някой, който да му подскаже на Банков, че е много тъпо да писка...

 

Бившият шеф на дирекция „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков, познат в средите на МВР като Стефчо, случайно или не се оказа „натиснат“ от медиите. 

Доскорошният началник се възползва от „неудобната“ ситуация, за да разгърне артистичния си потенциал и да ни съобщи с уплашен поглед и пресъхнала уста, че министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е насилник и терорист, защото върху него бил упражнен натиск да напусне поста си. „Бомба!“, би написала със сигурност някоя „пиклива“ медия.

За жалост, медийната му изява не мина много добре, защото не  предизвика очаквания ефект на съжаление, съпричастност и разбиране. Комичното надделя над трагичното, в момента, в който Бакалов започна детайлно да  обяснява как новият му кабинет като съветник, се намирал в ъгъла на сградата, непосредствено до тоалетната. Стефчо явно се взема доста на сериозно, след като не може да си представи, че някой може да му посочи вратата и да го прати в „девета глуха“. Непосилно е за мозъка му да го преработи,  особено  след като доскоро е минавал  за любимец на главния прокурор Иван Гешев. След подобна дружба, вероятно си е представял професионални висини и лични благини. Но в никакъв случай падане от стола. 

Банков уж се пише за парче ченге, а не се сети, че се вкарва в сценарий, който вече сме гледали. Наскоро бившата отговорничка по инвестициите Десислава Трифонова спретна идентична сценка. Издокарана в дънково ансамбълче, тя обясни пред микрофоните как била позорно изхвърлена от началническия пост. И си призна даже, че  работейки в полза на държавата, не е докарала нито лев инвестиции. Жената нищо чудно да вярва, че по рождение й се пада да е на хранилка. И как не, след като медията ни разкри, че тя е сестра  на сочения за един от най-верните хора на Делян Пеевски в службите - Марио Трифонов. Хората причислиха Трифонова към поредицата "калинки" и махнаха отегчено с ръка.

Стефчо Банков доразви образа на червената буболечка, като вкара нов момент в сюжетната линия. Разгърна ролята с признанието, че е вдигнал кръвно след напускането на поста и сега цяла седмица ще е в болнични. В стилистиката на оперативните работници е да обясняват, че подобно оплакване е характерно за бандитите, които винаги се изкарват много болни пред прокуратурата и съда, щом ги хванат „на тясно“. Май всички се досещат защо и бившият шеф на „Вътрешна сигурност“ прибягва до този метод. Не е никак добре да правим подобни аналогии, но за съжаление с изповедта си, Стефчо ни тика в тази посока. Ако все пак има реален здравословен проблем, му желаем бързо възстановяване. Но ако няма - и канцеларията да тоалетната не заслужава...

За съжаление хора като Банков явно си мислят, че стълбата е само, за да може такива като него да се катерят нагоре, да стоят на върха и да гледат на „простолюдието“ от високо. Слизането не влиза в сметките, да не говорим за падане. Десетки публикации сме посветили във Фрог през последните две години за безобразията във „Вътрешна сигурност“ и за това, че служителите, призвани да ловят колеги-бандити, всъщност са станали ортаци с най-знаковите имена от ъндърграунда. Разкрили сме също така, че в не малко случаи „Вътрешна сигурност“ се използва като бухалка срещу неудобните ченгета, а не за да разобличава тези, които са потъпкали правилата и законите.

Алармирахме, че „Вътрешна сигурност“ се е превърнала в нещо като ведомствена ДАНС. Там се събират компромати и с тях се притискат и изнудват блюстители на реда, така че да свършат по някоя и друга „мръсна работа“. Служители от ведомството, което Стефчо Бакалов управляваше доскоро, не издържаха и се махнаха, за да запазят честта и достойнството си. Докато правехме разкритията, Банков, който вече си позволява сега да говори от името на всички полицаи, мълчеше.

Сякаш това не касаеше него, колегите и работата му. Сега, обаче изрева. За поста, за кабинетчето си. Няма да е изненада, ако Банков, макар и болен, цъфне в някой сутрешен блок да продължи с хленченето.  И бъдете сигурни, че няма да го попитат за проблемите на звеното, които изброихме по-горе. 

Ей, как пък не се намери някой, който да му подскаже на Банков, че е много тъпо да писка. Особено, когато над делата ти тегнат толкова много съмнения. Да не казваме нещо по-силно.

. Стефан Банков

 

Невена Миткова, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар