Зима

Зима
Пролет

4 май 2021 г.

Новите български Апостоли

Вместо идеи обаче, обединяваща е тоталната простотия, допускаща ръка за ръка да се хванат професорът конституционалист Близнашки и ММА-бияча Стъки...

 

 

Честно казано напоследък се чувствам объркан. 

На последните избори бях твърдо решил да гласувам машинно, но устройството в нашата секция се развали. Дадох си сметка, че Господ наистина се смее когато човек гради планове, махнах с ръка и пуснах хартиена бюлетина.

След като депутатите от 45-ото Народно събрание промениха Изборния кодекс, се оказва, че на следващите избори ще мога да гласувам само машинно. На никой обаче не му минава през ума какво мисли по въпроса Господ. И какво ще правя аз, изправен пред машината, която вземе, че пак се развали?!

Със сигурност на Него не му е струвало нищо, за да избави човека от възможността да избира. Но е сътворил живота така, че когато му затваря вратата, да му отвори прозорец.

Господ обаче не седи в българския парламент. Там седят хора, които са толкова объркани, колкото и тези, които са ги пратили на това място. Забравили за кулата, заради чийто градеж Господ е рекъл:

Ето, едни люде са и всички говорят един език; и това е което са почнали да правят; и не ще може вече да им се забрани, какво да било нещо, що биха намислили да направят.  

Разноречието в Народното събрание обаче наподобява атмосферата на гала вечер с ММА-боеве: всеки вика за фаворита си, никой никого не слуша и всички са готови да се хванат за гушите.

Извън Народното събрание не е по-различно. Всеки протестира срещу нещо, бучат разноезични вувузели. Част от тях ги надуват „братята и сестрите на некадърника Румен Радев”, както рече видният ГЕРБ-ерски послушник и бивш служебен премиер Георги Близнашки.

На друг протест пък са призовани всички поддръжници на искането за оставка на държавния глава. Под българския трибагреник пред президентството ги събира един извънпарламентарно представен интелектуалец от ММА-средите, познат там като Стъки.

Именно той обяви Васил Левски за терорист и бандит, отрече съществуването на турското робство и призова за изхвърлянето на родоначалника на българската литература Иван Вазов от учебниците. "Вазов е манипулатор, описаната от него действителност не е била такава и ще поискам министъра на образованието да го извади от учебниците", заяви ММА-боецът.

Ето че сега същият този Стъки, който пророкува, че на Борисов ще му бъде вдигнат паметник за особени заслуги към Отечеството, събира съмишлениците си в национални носии, за да врътнат едно огромно нашенско хоро под президентските прозорци!

Ясно е защо националните символи постепенно деградират до нивото на обикновени сувенири за чужденци. Очевидно е и защо липсват идеи, около които народът да се обедини и да заприлича на нация. Вместо такива идеи обаче, обединяваща е тоталната простотия, допускаща ръка за ръка да се хванат професорът конституционалист Близнашки и ММА-бияча Стъки.  

И това се случва в държава, в която преди десетина години днешният заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков се закле, че ще направи и невъзможното, само и само Бойко Борисов никога повече да не седне в премиерското кресло!!!

Черна ирония е, че думите му може и да се сбъднат. Зловещо е обаче, че носители на тези промени са люде като Биков и Стъки, а дядо Вазов вече е с единия крак извън учебниците.

За ужас на Апостола...


  Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар