Зима

Зима
Пролет

22 май 2021 г.

Меню от ченгеджийница "България"

Сготвяне, размазване, изчегъртване - все в защита на националната сигурност
 

Тъкмо взехме да се притесняваме от пристъп на скука след спирането на комедийния сериал "Борисов" и вече можем да си отдъхнем. 

Миксът от кадрови рокади и разкрития на обръчни схеми беше полят обилно с пикантния сос на подслушването. Не че СРС-гейтът показва нещо, което не знаем, но и сапунките са така, пък се гледат. Проблемът при всеки такъв скандал у нас е един - излиза нищожно малка част от мръсотията на прехода.

Този път анонсът е все пак амбициозен - трийсет и двама опозиционни политици плюс президента и премиера. Слухтенето прилагали Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) и ДАНС, но не знаем още минавало ли е всичко през съда. Впрочем и да е минавало, май са го финтирали - въз основа на разпечатка от телефонните разговори на определени публични фигури са прилагали СРС на събеседниците, с които опозицията си хортувала.

Хитро - уж работят срещу корупцията във властта, но следят ходовете на опозицията. Затова не очакваме възложената от прокуратурата проверка да направи чудеса, след като с бюрото за контрол на спецразузнавателните средства мълчат по темата с години. Но продължаваме да се чудим има ли още наивници във властта, които говорят истината по телефона. Всяка уважаваща себе си организирана престъпна група контактува чрез специални труднопроследими приложения и ползва кодиран език.

А и от какво толкова да се притесняват при милиционерската ни действителност, в която дума дупка не прави и големината на кражбите е правопропорционална на тяхната ненаказуемост? Ако всички са маскари, няма да се изтрепем, я - човещинка е. След три десетилетия преход ченгетата си останаха оператор на водещата кадрова банка с огромен капацитет за възпроизводство на управленски калинки. А калинките не са по работата и наблягат на слухтенето.  

Ако пък някой от "новите" бяга пред вятъра, след като са записали раздумката му с оперативно интересни лица, простено да му е. От чисто драматургична точка сценарият трябва да предлага сблъсъци, които да забавляват електората. Сеир да става, че без сериал от типа "Борисов" вече не можем. 

 

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар