Зима

Зима
Пролет

21 май 2021 г.

Проф. Антоний Тодоров: След срастване между ГЕРБ и държавата време е за нормализация

"Голяма част от т.нар. „чистка“ по върховете всъщност е обичайна практика на едно ново правителство." 

 

"За разлика от предсказуемото предизборно коалиране на националистически формации – „Воля“, ВМРО и НФСБ, новината за разговорите за обединение в лявото политическо пространство беше малко неочаквана. Става въпрос на формации, които са водени от доскоро видими фигури на БСП."

Това отбеляза пред Радио София политологът проф. Антоний Тодоров в коментар на събитията от отминаващата седмица.

"Голяма част от т.нар. „чистка“ по върховете всъщност е обичайна практика на едно ново правителство. ГЕРБ от над 10 години е политически хегемон. На практика контролира основната част от държавната администрация. Независимо дали ще се казва „чистка“ или „изчегъртване“, действията бяха очаквани, те са начало на нормализация на ситуацията на срастване между ГЕРБ и държавата.

Ако твърденията за подслушвани политици се окажат истина, всичко трябва не само да се разнищи, но и да се покаже", подчерта проф. Тодоров.

"Националният оперативен щаб не издаваше заповеди, а предлагаше решения. Преди да го разформироват, вероятно се преценили, че такъв консултативен орган няма да е нужен на служебното правителство", заяви политологът.

"Колкото до очакването на конфликта със Северна Македония и членството й в ЕС, България не е достатъчно гъвкава", смята проф. Тодоров.

„Нека нещата бъдат поставени не само на плоскостта на историята. Ще ми се разговорът да се насочи към бъдещето“, заяви Антоний Тодоров.



Няма коментари:

Публикуване на коментар