Зима

Зима
Пролет

1 юни 2021 г.

Сретен Йосич е бил пуснат от затвора за първи път от 12 години

Според сръбския Закон за амнистията Йоца Амстердама може да бъде освободен от затвора още този септември

 

 

Сретен Йосич, по-известен като Йоца Амстердама, който излежава присъда от тринадесет години и половина в затвора Zabela в Požarevac, беше пуснат в отпуск миналия уикенд, съобщава сръбрския вестник "Телеграф". 

Йосич е упражнил правото си на отпуск за първи път след 12 години в затвора.

Сретен Йосич беше арестуван на 27 април 2009 г. по подозрение за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич, който разследваше канали за контрабанда на цигари през Балканите. Той беше освободен от ареста в края на 2012 г., но беше преместен в Централния затвор в Забел, за да излежи 15-годишна присъда за поръчителство на убийстото на Горан Марянович - Гокси Бомбаш, през 1995 г.

Според сръбския Закон за амнистията Йоца Амстердама може да бъде освободен от затвора още този септември.

Отделно от това Сретен Йосич съди сръбската държава за незаконния си престой около обвинението за убийството на Иво Пуканич. Той иска от държавата 60 млн. динара.

Сретен Йосич беше арестуван и в България през 2002 г., когато главен секретар на МВР беше Бойко Борисов, по искане на нидерланските власти заради заплаха за убийство от него към нидерландски прокурор. Това обаче не беше доказано в съда и Йоца Амстердама, както е известен сърбинът, беше върнат в Сърбия и въдворен в затвора там. Белградският съд обаче го освободи под гаранция през 2006 г. и заради информация, че Йосич иска да си отмъсти на Борисов и е поръчал убийството му, тогавашния столичен кмет Бойко Борисов тръгна с усилена охрана от НСО, припомня Capital.bg.

След като беше арестуван с подозрения за убийството на журналиста Иво Пуканич, в съда заяви, че в края на 90-те години той се разочаровал от сръбските специални служби и затова заминал за България, където го пазели българското разузнаване, Бойко Борисов и оръжейният търговец Николай Гигов. Заради това в парламента беше създадена парламентарна комисия, която да провери тези твърдения, но те така и не бяха потвърдени.


 



Няма коментари:

Публикуване на коментар