Зима

Зима
Пролет

16 юни 2021 г.

Двадесет и шест години по-късно - журналист на BBC взел интервю от Даяна с измама

Фактът, че ръководството на BBC в било наясно с измамата, е съкрушителен. И безкрайно позорен... 

 

През 1995 година принцеса Даяна дава знаменитото си интервю пред BBC, което е окачествено като "историческо" и "сензационно", и води до огромни сътресения в британското кралско семейство. 

Веднага след излъчването на това интервю, кралицата изисква от Даяна и Чарлз да се разведат.

Двадесет и шест години по-късно, във Великобритания избухва мощен скандал, съпоставим с онзи от 1995. Оказва се, че журналистът на BBC, взел интервюто от Даяна, е използвал измама и фалшиви документи, за да убеди принцесата да му даде интервю. Също така се оказва, че ръководството на BBC е знаело за тази измама и с години е криело истината.

Журналистът Башир си позволява две чудовищни лъжи:

- показва фалшиви документи, според които кралското семейство следи денонощно Даяна, без нейно знание и разрешение, с което я довежда до панически ужас, че всички около нея са шпиони;

- показва фалшив документ от частна клиника и я убеждава, че детегледачката на кралското семейство е направила аборт от Чарлз.

В резултат, Даяна решава, че кралското семейство планира убийството й, и дава разтърсващото интервю, с което му нанася огромни щети.

В момента семейството на Даяна - Уилям, Хари и брат й, директно говорят за вината на BBC за моралното унищожение на майка им. Бившите и настоящи шефове на медията се разкайват публично, че са позволили измамата и не са спрели журналиста, но злото вече е сторено. 

Фактът, че ръководството на BBC в било наясно с измамата, е съкрушителен. И безкрайно позорен.

Британците са потресени. Тук BBC е не просто медия-еталон. BBC е епоха в журналистиката. За мен изненадата не е особено голяма - знам какво е нивото на медиите и капките от години. Знам какво значи мръсни поръчки и кални опорни точки. Та нали преди броени месеци, Клаас Релотиус - многократно награждаваният немски журналист от Шпигел - се оказа долнопробен измамник, пуснал 55 фейк истории за Сирия и отклонявал към личната си банкова сметка пари, уж за "деца - жертви на Асад".

Просто ми е мъчно, че са посегнали и на Даяна.


 Ирини Зикидис

Няма коментари:

Публикуване на коментар