Зима

Зима
Пролет

11 юни 2021 г.

ГЕРБ отсече: Стига толкова "работа", да въдворим "ред в хаоса"

Като чуем за ГЕРБ и тяхната представа за ред, може да ни стегне гърлото. Основният инструмент, въдворяващ ред, е един човек, когото в карикатурите изобразяват като бухалка 

 

Бившата управляваща партия реши да сложи край на "работата". 

Видя, че "От работа не се хубавее, а се гърбавее" и се зае да въдворява ред, а може да се разбира и като саморазправа.

За местните избори през мaй 2019 година ГEPБ изпoлзвa cлoгaнa "Paбoтa, paбoтa, paбoтa". Същото мото бе използвано и за редовните парламентарни избори на 4 април тази година. След като тогава нещо стъпиха накриво, ексуправляващите смениха слогана си малко преди старта на предизборната кампания за предсрочния вот на 11 юли. Мотото им вече ще е "Рeд в xaoca".

Кой ги измисля тези слогани, бре? Това ми идва да попитам в типичния за партията на Бойко Борисов стил. Поне някой е посъветвал бившия премиер малко да възпре склонността си да залита към социалистически лозунги.

Toмa Биĸoв - едно от "остриетата" на партията, oбяви пpeдcтoящaтa cмянa нa cлoгaнa след жребия на ЦИК за номерата в интегралната бюлетина. "Haшият ocнoвeн oпoнeнт нa тeзи избopи щe бъдe xaocът и бeзвлacтиeтo, ĸoeтo e в тaзи cгpaдa и oтcpeщнaтa", ĸaзa Биĸoв, пoглeждaйĸи ĸъм билдингите на "Дондуков" 1 (Mиниcтepcĸия cъвeт) и "Дондуков 2" (пpeзидeнтcтвoтo).

Хаос (макар, че донякъде хаосът се възприема и като първичното празно пространство, което след това започва да се изпълва с материя) не може да има в една празна сграда. А голяма част от последните месеци от управлението на ГЕРБ Министерският съвет беше празен. Когато отново там започнаха да се водят някакви заседания, чувството за динамика отсъстваше. Попове и кметове козируваха на вожда, докато им раздава пари. Хаосът все пак е и стихия, в него са събрани източниците на живот. А над наведената главица стихия няма защо да бушува.

Древните гърци са разбирали хаоса като нещо изначално, то е първо и поражда всичко. Ако ГЕРБ ще слагат ред в някакъв хаос, е смешно да се смята, че този хаос е създаден от 45-ия парламент, чийто живот продължи по-малко от месец. Служебното правителство на президента Румен Радев, което ще управлява два месеца, пък изнесе немалко данни за злоупотреби на предишната власт, които бяха в голямата си част обществена тайна. А ГЕРБ, които тепърва ще внасят ред в неразборията и безвластието, не е нужно да напомняме колко години управляваха.

Самочувствието им на богове, титани и супергерои вече е пресъздадено с новото мото. Явно Атлас, който крепи на раменете си цялата нормалност, ще ни брани от комунизма за сетен път. Пак ще ни се демонстрират въображаеми битки - с вятърни мелници, комунисти, руски шпиони. От привкуса на страдалчество, който се усещаше при всяка от последните публични изяви на партията, сега се връщаме отново към героичната епоха.

Редът в слогана обаче някак изглежда притеснително. Разбира се, никой не иска да живее в беззаконие. Но като чуем за ГЕРБ и помислим каква е тяхната представа за ред, може да ни стегне гърлото. Основният инструмент, въдворяващ ред, е един човек, когото в карикатурите изобразяват като бухалка. А в това няма нищо успокоително.

Партията на Борисов почти винаги е използвала в слоганите си идеята за работа, за действие.

Може би реши да смени тактиката, след като показа, че работи главно за себе си. "Работим в интерес на гражданите", "Време е", "България няма време за губене"... Като някакво лошо предсказание тези мисли са се сбъдвали, но винаги с обратна посока:

- 2009 г. - парламентарни избори - "Да докажем, че България може!" Несъмнено доказаха, че могат да се задържат във властта достатъчно дълго. И... че България може... да е на всякакви видове европейски опашки.

- 2011 г. - местни и президентски избори - "Градим България!" Някои пътища и магистрали, например, си останаха недоизградени. Други пропаднаха, няколко пъти.

- 2014 г. - европейски избори - "България няма време за губене!" И така... близо три петилетки: първо в местната власт, после и в националната "такава".

- 2014 г. - парламентарни избори - "Стабилна България. Време е!" Дойде времето на доста неща, но повечето като че ли не бяха хубави.

- 2015 г. - местни избори - "Видими резултати за България!" Спокойно може да се замени с "Инфраструктура на хартия".

- 2016 г. - президентски избори - "Работим в интерес на гражданите!" Преди малко стана ясно в чий точно интерес се работи, но пак ще напомним: при ГЕРБ оправдаването с комунистите си е като мантра завинаги.

- 2017 г. - парламентарни избори - "Реални решения за България!" Същото като слогана от 2015 г., но вече на национално ниво. Може да допълним, че проектите на хартия са платени авансово, с реални пари, от нашите.

- 2019 г. - европейски избори - "Европа ни чува!" И някак Европа оглуша. Когато все пак пускаше декларации, че нещо не ние наред в борбата с корупцията, например, ние пък се правехме на глухи. Докато не ни изплющяха иззад Атлантика. Между другото, около този слоган имаше казус, че бил откраднат.

- 2021 г. - парламентарни избори - "Работа, работа, работа!" Една дума повторена три пъти - за по-сигурно.

Това гарантира сигурни шеги и всякакви интерпретации из социалните мрежи.

След като от ГЕРБ напоследък са набрали толкова много гняв в себе си, можеше да ползват думите на друго острие на партията: "Ходи пеша, бе!" В него има всичко, което е търсено в останалите слогани през годините. Действие, резултат от действията на партията, повелително наклонение, плюс една частица и удивителна за разкош. Може да изглежда, че все едно някой ни се кара, но пък може да е покана да се разходим на площада, например, дори и да ни стягат обувките. Или по-скоро - ако  започнат да ни стягат, непременно да го направим.


 Бетина Мутишева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар