Зима

Зима
Пролет

12 юни 2021 г.

Болни от власт мозъци

Десетгодишният рахат свърши. Времената са други. Хората се промениха. Светът не е същият. Предишното няма да се върне... 

 

Престоят във властта - и това е доказано от сериозни изследвания на невролози, причинява нещо като увреждане на мозъка. 

Или по-точно казано, хората на високи позиции имат симптоми, подобни на тези при травматични увреждания. 

Вероятно и колкото повече прекара един човек във властта, толкова по-сериозно е увреждането. Това може би донякъде обяснява стратегията на бившите управляващи от последните седмици масово да се съпротивляват на служебното правителство.

Кабинетът на Румен Радев овладя високите етажи на властта, но надолу битката се води за всеки коридор и кабинет, за всяка агенция и държавната компания. Примерите от тази седмица са много, но два са особено показателни.

След съмнения за незаконни трансплантации служебният здравен министър се опита да смени борда на болница "Лозенец" и нейният изпълнителен директор. Той обаче обжалва в съда и Агенцията по вписванията отказа да признае правото на държавата да сменя ръководството на държавната болница. 

Същото се случи и с Александровска болница. Собственикът й - държавата, реши да смени ръководството заради обвиненията между лекарите там. Агенцията по вписванията не даде. Болниците не са единствените места, на които съпротивата срещу служебния кабинет тече с пълна сила.

Едно от обясненията за това е, че хората от предишната власт страдат от масовата делюзия, че те са извън управлението само за малко. Тук сега само за два три месеца да удържим - мислят си те - и пак ще си дойде нашето. Това се видя най-добре при шефовете на службите, които си бяха взели отпуска с надеждата да прескочат служебното правителство. 

Това е толкова нелепо, колкото би било да се завият презглава, като видят престъпник, и да вярват, че така ще изчезне.

Десетгодишният рахат свърши. Времената са други. Хората се промениха. Светът не е същият. Предишното няма да се върне. Не че следващото задължително ще е по-добро, но вече няма как да е същото.

Съпротивата сега всъщност върши и една много добра работа - показва докъде е превзета държавата и колко работа ще има следващото управление, ако, разбира се, то има намерения за истинска промяна.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар