Зима

Зима
Пролет

16 юни 2021 г.

Владимир Путин: С Джо Байдън разговаряхме без враждебност, разговорът беше много конструктивен

Двамата президенти са се договорили за връщането на посланиците на двете страни на местоработата им 

 

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че на днешните разговори в Женева с американския му колега Джо Байдън не е имало враждебност и разговорът е преминал конструктивно, предаде ТАСС.

"Общата оценка е такава, смятам, че нямаше никаква враждебност. Точно обратното, нашата среща премина принципно. По много неща оценките ни се разминават. Но според мен въпреки това и двете страни демонстрираха желание да се разберат един друг и да търсят пътища за сближаване на позициите. Разговорът беше много конструктивен", каза руският лидер пред журналисти след срещата на върха Русия - САЩ.

Путин съобщи, че е обсъдил с американския си колега широк кръг въпроси - от стратегическата стабилност до сътрудничеството в Арктика. "Предполагам, че темите са известни на всички: стратегическата стабилност, киберсигурност, регионалните конфликти, търговските отношения. Говорихме още за сътрудничеството в Арктика", каза Путин, цитиран от Banker.bg.

Руският държавен глава изтъкна още, че особена отговорност за стратегическата стабилност в света се пада и на САЩ, и на Русия. "Ние сме двете най-големи ядрени държави: и по количество на боеприпасите, на бойните глави, и по количество на средствата за доставка, и по равнище, по качество на съвременните ядрени оръжия", изброи Путин и подчерта, че и двете страни осъзнават тази отговорност.

Руският президент заяви още, че Москва и Вашингтон ще започнат обсъждания за възможни промени в наскоро продължения договор за контрол на въоръжаването Нов СТАРТ. Той добави, че двете страни са отговорни за стратегическата ядрена стабилност.

Путин съобщи, че Русия е предоставила на САЩ изчерпателни сведения по въпроса за кибератаките. По думите му двамата с американския президент Джо Байдън са се споразумели да започнат консултации по темата за киберсигурността.

Руският президент посочи, че извършени кибератаки срещу Русия идват от САЩ.

Путин освен това каза, че Вашингтон не трябва да се безпокои от руска милитаризация на Арктика, предаде Франс прес. Той каза, че тези притеснения са неоснователни и допълни, че напротив двете страни трябва да си сътрудничат.

Владимир Путин заяви, че двамата с Джо Байдън са се договорили за връщането на посланиците на двете страни на местоработата им, съответно в Москва и Вашингтон.

"Що се касае до връщането на посланиците на тяхната месторабота, в Москва съответно американския посланик и във Вашингтон съответно руския посланик, ние се договорихме, че този въпрос е решен", заяви Путин, като уточни, че въпросът за датата, когато това ще се случи, е "чисто технически".


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар