Зима

Зима
Пролет

30 юни 2021 г.

Само един начин за протест, или има ли невалидни гласове при машинно гласуване

За разлика от гласуването с хартиена бюлетина, при машинното единствената възможност за протестен вот е с "Не подкрепям никого"



При упражняване на правото на глас с устройство, каквато на предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще е единствена възможност в секциите с 300 и повече избиратели, не може да бъде пуснат невалиден глас. 

Така избирателят има две възможности: да гласува за предпочитаната партия или коалиция, или да избере "Не подкрепям никого".

При хартиен вот, какъвто вече ще е възможен само в малките селски секции и при непредвидени обстоятелства в по-големите, все още могат да бъдат поставени знаци или надписи в знак на протест или да бъде пусната празна бюлетина, каквито случаи има от години. Така бюлетината става невалидна и гласът се брои единствено за избирателната активност.

На предишни избори обаче се наблюдаваше тенденция за ръст на невалидните бюлетини, към които се причисляват още бюлетини, на които вотът е отбелязан със знак, различен от "Х" или "V", и с химикал, различен от син цвят, или извън квадратчето. На 4 април недействителните бюлетини са 86 527 от общо 2 544 270, намерени в избирателните кутии, т.е. около 3 на сто, съобщава Dnevnik.bg.

Неофициално партийци признават, че един от начините за манипулиране на изборния резултат са опити за драскане на действителни бюлетини и превръщането им в недействителни. При машинния вот обаче протоколът с резултатите се разпечатва директно от устройството, а отрязъците с персоналния вот, които се пускат в непрозрачна кутия след гласуване, могат да бъдат преброени контролно.

Протестният вот не влияе на резултатите на парламентарния вот

Според Изборния кодекс гласовете "Не подкрепям никого" се броят само за определяне на избирателната активност, а мотивът е да не се вдига изкуствено 4-процентовата бариера за влизане на партии и коалиции в Народното събрание, което би било в ущърб на малките политически формации.

И "Не подкрепям никого", и невалидните бюлетини влизат в избирателната активност, от която обаче зависи дали решенията на следващи проведени референдуми ще бъдат с препоръчителен или със задължителен характер. По закон, за да са длъжни българските власти да се съобразят с решението от национално допитване, в него трябва да са участвали най-малко толкова хора, колкото гласувалите на последните парламентарни избори, като поне половината от тях са отговорили "Да".


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар