Зима

Зима
Пролет

30 юни 2021 г.

Георги Аспарухов е най-добрият футболист на България за ХХ век

"Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не са чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" 

 

На днешния ден през 1971 г. при катастрофа с кола в прохода „Витиня“ на път за тържество на "Ботев" във Враца загиват легендарните български футболисти от „Левски“ Георги Аспарухов и Никола Котков. 

Автомобилът „Алфа Ромео“ с двамата легендарни футболисти, управляван от Аспарухов, движещ се с висока скорост по главния път, се удря в камион, излизащ на платното без предимство от второстепенен пресечен път.

На погребението на двамата футболисти присъстват към 150 хиляди души – повече, отколкото в организирани от режима подобни мероприятия, като това на Георги Димитров.

Освен това то съвпада по време и напълно засенчва пропагандираното от властите символично погребение на двама загинали съветски космонавти. Масовото посещение на погребението на Аспарухов и Котков поражда опасения в правителството и довежда до отстраняването на присъствалия именно на него вътрешен министър Ангел Солаков.

През 1999 г. Георги Аспарухов е обявен посмъртно за "Най-добър футболист на България за ХХ век".

През 1960 г., когато е приет в първия отбор на „Левски“, Гунди е едва на 17 години. Дебютира през пролетта на същата година, а първия си гол отбелязва на 28 септември срещу „Ботев“ в Пловдив (1:1). От есента на 1961-а до есента на 1963 г. играе в „Ботев“, където отбива военната си служба и става носител на Купата на България през 1962 и вицешампион през 1963-а. След като се завръща в „Левски“, печели три шампионски титли през 1965, 1968 и 1970 г. и три купи на страната през 1967, 1970 и 1971 година.

Последният му мач в първенството е на 28 юни 1971 г. срещу ЦСКА (1:0), a последният му гол е на 13 юни 1971 г. срещу „Етър“ във Велико Търново (1:1).

Аспарухов играе в 247 мача (200 за „Левски“ и 47 за „Ботев“) за първенството, в които отбелязва 150 гола (125 за „Левски“ и 25 за „Ботев“).

През сезона 1964/1965 вкарва 27 гола за „Левски“, с които става голмайстор на страната за сезона. През 1965 г. е избран за спортист и Футболист № 1 на България. Печели и купата за индивидуално спортсменство. През същата година е на осмо място в класацията за престижната награда на сп. „Франс футбол“ – Златната топка.

В историята влизат мачовете за Купата на европейските шампиони през сезон 1965/1966, когато „Левски“ играе равностойно срещу един от най-силните отбори в света по това време „Бенфика“ (Лисабон) – с 2 шампионски и 2 вицешампионски европейски титли в турнира през последните 6 години и с португалската звезда Еузебио. Първия мач в Португалия българският шампион завършва наравно 2:2, а в реванша отстъпва с минималното 2:3 на тогавашния европейски вицешампион. Три от четирите гола за „Левски“ в двата мача вкарва Георги Аспарухов. Европа заговорва за нова футболна звезда, португалците искат да купят този нападател, но комунистическото правителство на България не разрешава това.

Поканен е да играе в европейския шампион „Милан“, но по това време още няма практика български футболисти да играят в чуждестранни клубове и офертата е отказана. Лично известният треньор на „росонерите“ Нерио Роко е готов да му помогне да емигрира в Италия, ако приеме много изгодната оферта на „Милан“, но Георги Аспарухов демонстрира любов и преданост към родината и клуба си и отказва с думи, които остават в историята:

"Кажи им, че има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не са чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Това е отговорът на Георги Аспарухов към офертата на Милан през 1967 година.

Никола Котков

(9 декември 1938 – 30 юни 1971 г.), наричан по прякор Котето, е една от легендите на "Локомотив" - София, където играе 12 сезона. След това за кратко е част от ЖСК Славия. Умира в автомобилна катастрофа на 32-годишна възраст, като действащ футболист на "Левски" - София, заедно със съотборника си Георги Аспарухов.

През 1959 г. Котков става европейски шампион с юношеския национален отбор на континенталното първенство, което се провежда в България.

Котков изиграва общо 322 мача в "А" група, в които бележи 163 гола. Той е Футболист №1 на България за 1964 година. В периода между 1962 и 1968 г. записва 26 участия с 12 гола за националния отбор на България. Участник е на световното първенство в Англия през 1966 година.

През лятото на 1969 г. Котков преминава в "Левски" - София. В много източници се твърди, че причините за трансфера са две. От една страна, той не е бил съгласен с обединението между "Локомотив" (Сф) и "Славия", а от друга - е имал голямо желание да играе редом до Георги Аспарухов, с когото приживе са големи приятели. През сезон 1968/1970 той печели дубъл с "Левски", като в първенството изиграва 25 мача и вкарва 14 гола.

Общо за двете години, в които е част от клуба, Котков записва 47 мача с 25 гола за "Левски" – 36 мача с 18 гола в „А“ група, 4 мача с 4 гола за купата и 7 мача с 3 гола в евротурнирите.

Никола Котков е считан за един от най-добрите български футболисти на своето време. Впечатлява с отлична техника и точни пасове, като вещо организира атаките на отбора си. Притежава мощен и точен удар с левия крак. Брилянтен изпълнител на преки свободни удари и корнери, при които неведнъж топката директно влиза в противниковата врата. Един от любимците на българската публика, изключителен джентълмен, отличаващ се с коректност на терена. Печели купата за индивидуално спортсменство в първенството през 1970 година.


Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар