Зима

Зима
Пролет

29 юни 2021 г.

Един милиард евро са дадени за подкуп в Румъния за шест години

Националната дирекция за борба с корупцията е внесла в съда от 2014 г. до началото на тази година 770 дела за корупция 

 

Един милиард евро са дадени и взети като подкуп в Румъния през последните шест години. 

Близо 800 дела за корупция са изпратени в съда от 2014 г. насам, съобщава телевизия Диджи 24.

Практиката показва, че повечето функционери, обвинени в корупция, предпочитат да приемат подкупите в брой, а в някои случаи са имали толкова много пари, че са си купували всеки месец автомобили, земи и апартаменти.

Националната дирекция за борба с корупцията е внесла в съда от 2014 г. до началото на тази година 770 дела за корупция, така че има представа за типа държавен служител, който опитва да прикрие подкуп.

"Те са подготвени хора, с добри контакти, с достъп до експертиза. Разполагат със сложни средства, които прикриват продукта на престъпление, а ние трябва да сме в крачка с тях. Някои хора разполагат със суми, по-големи от бюджета на Националната дирекция за борба с корупцията", каза главният прокурор на антикорупционната прокуратура Крин Болога, цитиран от Banker.bg.

Прокурорите, които са се специализирали в разкриването на щети и блага, получени от корупция, са съставили списък с признаци, които издават нарушителите. Разходи, надхвърлящи приходите, и празни имотни декларации са сред признаците, които алармират финансовите следователи. Разследвайки корупционни действия, прокурорите често попадат на функционери, които са прехвърлили на роднини незаконно придобитите суми, и на такива, които се развеждат, формално, разбира се, за да прехвърлят на името на партньора си средствата.

"Най-често срещан е подкупът в брой, след това движими блага и услуги. Извършва се строителство или се купуват жилища, купуват се луксозни стоки и произведения на изкуството като форма на защита или инвестиция", разказа Амалия Константинеску от антикорупционната прокуратура.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар