Зима

Зима
Пролет

28 юни 2021 г.

Чавдар Николов: Ние, българите, не се интересуваме много от справедливостта и от свободата

"При липсата на такава справедливост ние лесно минаваме в сферата на възмездието и се присмиваме на онзи, от когото досега сме се страхували." 

 

„Мисля, че ние, българите, не се интересуваме много от справедливост. Както и много не се интересуваме и от свободата. За нас по-притегателно е възмездието, което е изопачена, малко грозна част от тази сграда, която трябва да направим, наречена демокрация.“

Това мнение изразява в интервю за БНР карикатуристът Чавдар Николов, който е едно от лицата на проекта „ПРАС-ПРЕС – Орган на невъзпитаните карикатуристи“.

"Справедливост означава закон, който да е на мястото си и да няма преференции за никого. При липсата на такава справедливост ние лесно минаваме в сферата на възмездието и се присмиваме на онзи, от когото досега сме се страхували", смята Чавдар Николов.

Той определя себе си като „карикатурист от кариерата“ и вярва, по подобие на една друга стара максима, че карикатурата е като слънцето и въздуха за всяко живо общество.

Сега е убеден, че „лека-полека се развиделява“, но само преди няколко месеца обстановката според него не е била никак добра.

"Не е трудно да си карикатурист – трябва малко талант и повече хъс", вярва Чавдар Николов. "Трудно е обаче на всеки да отстоява професията си и да я уважава."

„Колеги започнаха да правят едни по-коктейлни карикатури, които са просто смешни. Такава, която развеселява – повече хумор, по-малко сатира. От сатирата боли.“

Ролята на карикатуриста е постоянно да показва нещо и да призовава хората да не заспиват, да не се отказват да преследват правата си, подчертава Николов.

„Не можахме да свалим поне един премиер с наши карикатури, но, както казваше Радой Ралин, всеки ден трябва да се меси демокрацията. Не може да омесиш и след това да легнеш на тая кълка, че вече си свършил работа.“


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар