Зима

Зима
Пролет

11 юни 2021 г.

Среден пръст за медийната цензура

Така и не стана ясно защо БНТ прекъсва програмата си, за да излъчи на живо пресконференция на ГЕРБ


 

 

Прехвърчащи искри от конфликта между служебния министър на културата Велислав Минеков и генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков започнаха миналата седмица, когато Минеков изпрати писма до БНТ и Съвета за електронни медии (СЕМ) с въпроси доколко е в обществен интерес да се спира програма, за да се излъчи брифинг на определена партия. 

Запитването беше провокирано от пресконференцията на бившата управляваща партия ГЕРБ, заради която БНТ и частните bTV и "Нова тв" спряха програмите, за да излъчват на живо брифинга.

Кошлуков пък отвърна, че министърът на културата няма право да се меси, а решението за излъчването на брифинга на ГЕРБ е изцяло редакционно и е оправдано от принципите за предоставяне на навременна, достоверна, значима и отразяваща различни гледни точки информация. От управителния съвет на националната телевизия от своя страна се заеха да бранят медиата и обявиха, че ще сезират европейските институции заради опит за натиск и цензура от страна на служебния министър на културата.

Неудовлетворен от отговора, Велислав Минеков категорично отрече да налага цензура и вдигна спора с Кошлуков на следващо ниво, като по време на пресконференция каза, че той е едно от свързаните лица по закона "Магнитски" заради контактите на фирма, в която Кошлуков имаше участие в контролираната от Пеевски "Тв 7". Публичният спор се прехвърли във Facebook без включване на живо, а само със статус, в който Емил Кошлуков заяви, че ще съди Минеков заради клевети.

Конфликтът се превърна в медиен триъгълник, когато се намеси и СЕМ. Регулаторният орган акцентира на независимостта на доставчиците по отношение на съдържанието и посочва, че намесата в него е забранена както от СЕМ, така и от други органи на властта, доколкото би представлявала цензура. В заключение се посочва, че щом регулаторът не може да определя програмните решения на медиите, въпросите на министъра трябва да бъдат отправени към ръководството на телевизията.

Вероятно спорът в триъгълника на раздора няма да продължи още дълго. Не се очакват и резултати от него. Затова темата може да бъде затворена с един среден пръст за медийната цензура в ефир, прекъснат за поредно извънредно включване от Facebook.

Но наистина така и не стана ясно какво точно предизвика прекъсването на програмата на БНТ, за да се излъчи пресконференцията на ГЕРБ, и защо тя е толкова важна за обществото.

Служебният министър на културата Велислав Минеков отрече да налага цензура на БНТ


 Кристина Прашкова, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар