Зима

Зима
Пролет

7 юни 2021 г.

Проф. Пламен Киров: Загрижени сме да спазваме чужди закони, а не собствените

"Докато български съд не постанови, че са извършени корупционни престъпления, не можем да предприемаме санкционни мерки. Въвеждат се забранителни списъци без юридическо основание." 

 

"Виждам намерението на служебното правителство да избегне рискове към държавните фирми да попаднат в неблагоприятно положение и да плащат за стопанските си връзки със субекти, визирани в решението на правителството на САЩ по закона "Магнитски". Тези търговски дружества, които оперират в стопанския живот на страната, най-вероятно имат договори с български юридически лица и ако работим с "черни списъци", забраняваме на тези дружества да изпълняват договорните си задължения. Това не ни предпазва от бъдещи граждански и търговски спорове."

Това коментира по БНР проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право, бивш конституционен съдия. Според него принципите на пазарното стопанство са заложени в Конституцията:

"Учудващо е, че сме загрижени да спазваме чужд закон - "Магнитски", а не спазваме собствените си закони. Да прилагаме чуждо законодателство, това идва малко в повече на хората, посветили се на правото и на отстояването на конституционните принципи и ценности. Не сме длъжни да изпълняваме закона "Магнитски", ние се съобразяваме, доколкото сме слаба политически, финансово и стопански държава". 

"Не можем да санкционираме със забранителни списъци български физически и юридически лица, които осъществяват стопанска дейност. Да не говорим за банките. Ние сме правова държава. Докато български съд не постанови, че са извършени корупционни престъпления, каквито и подозрения да има, не можем да предприемаме санкционни мерки и ограничаване на права. Всеки действа на своя отговорност. Въвеждат се забранителни списъци без юридическо основание", допълни проф. Киров.  


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар