Зима

Зима
Пролет

4 юни 2021 г.

Румен Радев: Прокуратурата зае страната на статуквото

"Според вас редно ли е отвъд Океана да ни кажат, че тук се вършат крупни финансови престъпления, а нашата прокуратура да не ги вижда?" 

 

"Прокуратурата зае страната на статуквото, което доведе до тази нечувана корупция."

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Държавният глава бе на военните учения на полигона "Корен". Там бе и посланикът на САЩ Херо Мустафа.

Президентът Румен Радев призова прокуратурата да свърши сега своята работа по темата с шестимата българи, на които САЩ наложиха санкции.

"Според вас редно ли е отвъд Океана да ни кажат, че тук се вършат престъпления, крупни финансови престъпления, а нашата прокуратура да не ги вижда? Ние няма как да продължим напред, ако прокуратурата не си свърши работата, но тя вече дълго време отказва категорично да си свърши работата, особено с последните акции на прокуратурата, тя вече зае ясно, категорично страна - страната на това статукво, което доведе до тази нечувана корупция", заяви държавният глава.

Според него правителството на САЩ е посочило само част от корумпираните лица у нас и добави, че разследването трябва да продължи на наша територия. Той коментира, че прокуратурата удря определени олигарси, но брани други.

„Фактът, че се налагат такива санкции на български граждани и фирми, е ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция. Няма кой отвън да разплете тази схема докрай. Редно ли е зад Океана да ни кажат, че тук се вършат престъпления, а прокуратурата да не ги вижда. Прокуратурата взе страна на статуквото. Васил Божков беше ударен, след като е спрял да си плаща „такса спокойствие“, коментира Радев, цитиран от Banker.bg.

Държавният глава приветства решимостта на американското правителство да подкрепи българското общество в стремежа му към повече прозрачност.

„Ако институциите бяха по-независими и си вършеха работата, както трябва, ние нямаше да стигнем дотук. Ако от медиите бяха задавали важни въпроси, например: „Защо предишният министър-председател пуши пури с хазартни босове, на които се опрощават огромни дългове?“, „Защо играе карти и ходи на лов с мастити олигарси, които печелят огромни обществени поръчки?“... Това не е знак срещу страната, това е знак за страната ни и българското общество“, коментира Радев санкциите, наложени от САЩ  на определени лица.

Той обясни, че е призовал партиите да се чистят от хора, за които имат съмнение, че са корумпирани.

Попитан за рокадите в МВР и службите, Радев отговори: "МВР е превзето от режима, който ни доведе до най-бедната страна в Европа. Трябва да има категорична промяна".

"Г-н Рашков изпълнява отговорно своята мисия. МВР е превзето от режима, който ни доведе до това да сме най-бедната страна в Европа. Трябва да има категорична промяна и служебното правителство върви към тази промяна", подчерта президентът.

В учението на полигона Корен участваха близо 800 военнослужещи от сухопътните войски на България, 210 единици бойна техника, 50 души от Гърция и лекопехотен взвод от Румъния.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар