Зима

Зима
Пролет

20 юли 2021 г.

Дефицит от 1.4 млрд. лв. в АПИ: прокурорска проверка и смяна на ръководителя

Хаосът в пътната агенция изглежда пълен, а непрозрачните договори за милиарди вече са при главния прокурор Иван Гешев
 

Последните дни не са добри за Агенция "Пътна инфраструктура". 

В един и същ ден АПИ се оказа без директор и с подаден срещу нея сигнал в прокуратурата за непрозрачно харчене на бюджетни средства.

Първо от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че Апостол Минчев е освободен от поста председател на управителния съвет на АПИ. Минчев прекара на горещия пост по-малко от два месеца.

А след това от финансовото министерство дойде новината, че министрите на финансите и на регионалното развитие и благоустройството Асен Василев и Виолета Комитова са изпратили сигнал до главния прокурор Иван Гешев за действията на пътната агенция при възлагането на ремонтни дейности при предното управление.

Ироничното в случая е, че докато подават сигнал срещу бившето ръководство на АПИ за харчене на пари над бюджета, от МРРБ уволняват новия ръководител, който спря харченето на пари, с които не разполага.

На вниманието на Гешев

В сигнала, който е придружен от десетки папки с документи, се посочват случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. В конкретни 40 договора например общото превишение е 2.9 млрд. лв.

Според справка на АПИ при одобрен бюджет на агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв. възложените дейности са на стойност близо 2.9 млрд. лв., като от тях 1.45 млрд. лв. са поети ангажименти през 2021 г. и 1.4 млрд. лв. - за 2022-а и следващи години. Това е извършено в пълно нарушение на закони като този за публичните финанси, за финансово управление и контрол в публичния сектор и за обществените поръчки.

Към сигнала срещу АПИ са приложени и доклади към управителния съвет на агенцията от директора на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура", които съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти. В тях пише, че към момента дирекция ППИ не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на задания и "необходимите средства да бъдат осигурени чрез целево финансиране (Постановление на Министерския съвет)".

Тъй като АПИ не може да нарежда на МС какво да финансира или не, подобно своеволие с държавни средства представлява нарушение на закона, смятат министрите.

Защо си тръгва Минчев

В същото време АПИ бе обезглавена за пореден път. Само 55 дни се задържа Апостол Минчев начело на агенцията. Той бе отстранен днес от служебния регионалният министър Виолета Комитова заради разпореждането му да се спрат ремонтните дейности по всички обекти в страната - проблем, който ще се обсъжда в петък (23 юли) с всички строителни фирми и кметове.

В съобщението на МРРБ се казва, че той е проявил своеволие, като е разпоредил писмено преустановяването на работата и изтеглянето на техниката до второ нареждане.

"По този начин досегашният шеф на АПИ си е позволил да води политика, която е в разрез с политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Писмото за спиране на всички проекти, свързани с ремонти и реконструкция на републикански пътища, на практика блокира дейността на фирмите", обясняват от ведомството на Комитова.

Причината за решението на Минчев най-вероятно е било ограничаването на удара по бюджета, защото АПИ няма как да подсигури самостоятелно наддоговорените пари. Според източник на "Капитал" обаче той не е съгласувал действията си с министъра, което е станало и повод за уволнението му.

Назначението му на този пост на 27 май беше едно от първите действия на служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която след това извади наяве инхаус договорите на пътната агенция с "Автомагистрали" за над 4 млрд. лв., спорните ремонти по "Тракия" и необезпечените дейности за поддръжка за стотици милиона левове.

Виолета Комитова
 

Ивайло Станчев, Capital.bg
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар