Зима

Зима
Пролет

11 юли 2021 г.

Проф. Асен Асенов: Изборът е избор на поколения

"Необходимо е да въведем ред в нашата къща. Това е отговорността пред младите хора - да отидат на изборите и да гласуват." 

 

"Успях да гласувам, нямаше опашки, организацията във Вашингтон е перфектна. Има две машини за гласуване, нямаше опашки за разлика от предишните избори и наистина и посолството, и доброволците направиха избора ни много лек и бърз."

Това каза за БНР проф. Асен Асенов, преподавател в Американския университет във Вашингтон.

По думите му имало е трудности с транспортирането на машините, осигуряването на доброволци.

"По-голямата част от нас живеем с надеждата, че процесите в България на демократизация, на икономическо развитие ще бъдат ускорени. Ние искаме да имаме глас в този процес", допълни проф. Асен Асенов.

Той съобщи, че в САЩ се следва принципа  - ако не плащащ данъци, не можеш да гласуваш.

"Големият въпрос е дали ние плащаме данъци в България. Нека да си кажем, че  - да, много от нас плащаме данъци в България, защото имаме имоти, някои от нас имат бизнес. По-важното е, че ние сме най-големият инвеститор в България. Всеки месец голяма част от нас изпращат пари на своите родители, роднини. Това се случва и заради това, че разпределението на доходите в България и огромната корупция, която има в Българи е такава, че не позволява на нашите родители да получават техните достойни пенсии."

Според него младите хора имат отговорност пред себе си и собственото си поколение и трябва да има обществен ред, който да намали корупцията.

"Вижда се, че корупцията в България е един от големите проблеми. За да се елиминира той, за да се създаде възможност за реализация на тези хора, за просперитет на нашето общество и държава, да има уважение сред всички останали държави в света, необходимо е да въведем ред в нашата къща. Това е отговорността пред младите хора - да отидат на изборите и да гласуват, защото, ако те не гласуват, някой друг ще гласува вместо тях и тогава резултатът може да не бъде в техния най-добър интерес и в интерес на тяхното поколение. Изборът е избор на поколения, защото изборите са конкуренция на идеи. Част от тези идеи облагодетелстват младите хора,  по-възрастното поколение, тези, които са в бизнес класата, а други идеи облагодетелстват професионалната класа."


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар