Зима

Зима
Пролет

1 юли 2021 г.

Доц. Григор Сарийски: Замяната на лева с еврото е унищожаване на националната ни валута

"Централна и Източна Европа ще плащат таксата на новия изолационизъм на Европейския съюз." 

 

Поскъпва токът, парното и топлата вода. Излизат съобщения за това, че от днес също се приемат заявления за помощи за отопление. 

В същото време започва извънредно отчитане на електромерите заради поскъпването на тока. Пенсии, природен газ, държавен бюджет и свалянето на маските. Кои са икономическите сезони на 2021 година?

Темата коментира по БНР доц. Григор Сарийски:

Заявките на служебното правителство

"Пенсиите отдавна имат нужда от преизчисляване. България има най-ниският коефициент на заместване на дохода в ЕС – отнасянето на средната пенсия към средната работна заплата. Ако за страни като Италия, Австрия, Испания коефициентът на заместване на дохода е такъв, че доходът на пенсионера намалява с около една трета, след като се пенсионира.

В България доходът на пенсионера намалява три пъти. Коефициентът на заместване на дохода беше 2017-2018 г. около 42%, той продължи да намалява. Според оценката на НСИ до 2050-2070 г. ще бъде около 34-35%. Не можем да очакваме воденето на някакъв по-нормален живот.

Размерът на пенсиите зависи от три неща: демографията, печалбата в икономиката, и на трето място от данъците."

Замяната на лева с еврото

"Точният израз е унищожаване на националната ни валута. Загуба на част от нашия суверенитет. Ще бъде в ущърб на българската икономика и изобщо на страната. Защо се бърза чак толкова много? Много трудно може да се види факторът, който заслужава България да мине по бързата писта и да се присъедини към еврозоната.

Най-очевидната причина за бързането е, че еврозоната означава вкаменяване, бетониране на страната в рамките на европейската идея и блокирането на всякакви възможности за маневри.

Идва лято, но то ще бъде сравнително късо, тъй като основното, от което зависи как ще изглежда лятото в икономически план, е пандемията.

В момента отчитаме сравнително нисък брой на заразените – няма паника, няма ограничителни мерки, свалят се маските. Но това, което предстои, е новата вълна на коронавирус, тъй като вирусите мутират. Всеки щам идва с нови непредсказуеми ефекти.

Очакваме ръст на заразените, повторно въвеждане на поне част от ограничителните мерки. Ако не искаме да се блокира сериозно икономиката това, което ще трябва да направим, е да носим маски и да спазваме дистанция.

Това е нещо неизбежно и неминуемо ще доведе до забавяне на оборотите на икономиката."

Нарастването на цените на енергийните източници

"Това е нещо, което допълнително ще утежни ефекта от тази последваща вълна, тъй като времето на предходната вълна съвпадна с периода на най-ниските цени на енергоизточниците.

Като се изключи това кратко като време събитие, се възстанови една положителна тенденция на пазара на горива. На Деня на будителя цената на петрола беше около 34-35 долара. В момента е повече от два пъти по-скъпа. Период, който е малко повече от половин година. Това води до нарастване на абсолютно всичко, тъй като цялото човешко съществуване е подчинено на снабдяването с енергия."

Това поскъпване е само началото на една тенденция, която ще продължава. Защото се наслагват няколко различни фактора.

"На първо място – изчерпването на собствените енергоизточници на Европа. Съвсем наскоро беше обявено скъсяването на живота на най-голямото находище в Грьонинген. Европа иска или не ще трябва да внася газ отвън.

Като компенсация ще бъде пускането на “Северен поток-2“, но за съжаление България няма да може да се възползва и най-малко от този проект. Това, което ще правим ние, е купуване на газ чрез посредници. С други думи вместо да получаваме концесионни такси, което да облекчи натиска върху бюджета, ще трябва да плащаме такси на онези, които ще превозват газа до България. Основният облагодетелстван ще бъде Германия. Страните, които ще изгубят най-много, са тези от стария Източен блок. Тъй като България, като и някои от другите страни, в Полша да кажем, има най-голям дял на производство на електроенергия от въглища.

Това, което ще трябва да плати Европа – специално Източна и Централна, е изключително висока цена на тока. Това, което става в момента, е, че Централна и Източна Европа ще плащат таксата на новия изолационизъм на Европейския съюз. Защото онези, които ще бъдат облагодетелствани от задействането на т.нар. "Зелена сделка", това са страните, първо, които имат енергоефективно производство т.е., които печелят не от производството на детайли и полуфабрикати, а които печелят от краен продукт, от финанси и т.н. Сфери, в които не се иска толкова много енергия, за тях преходът ще бъде много по-лек.

България ще плати цената за това, че Германия ще спечели от тази сделка." 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар