Зима

Зима
Пролет

4 юли 2021 г.

Корнелия Нинова: Личното ми мнение е, че депутатският имунитет трябва да се премахне

Ние сме ясни и предсказуеми, ние 4 години упорито, последователно и неотстъпчиво се борехме и срещу модела в държавата, и срещу задкулисието в партията, и срещу тази мощна пропагандна машина срещу нас. 

 

„Емоцията, която носи Бузлуджа е изключителна. Събираме се социалисти от цялата страна, идват три поколения социалисти, има много млади хора, много деца, много енергия и ентусиазъм. 

Бузлуджа е много зареждащо място, десетки хиляди хора с обща визия, с общи идеи, чувстваш се в екип, отбор, семейство.“ 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

Тя обясни, че тече сериозна подмяна за това какво е БСП в последните 4 години, в момента и за бъдещето. 

„Внушава се, че БСП е статукво от хора и партии, които в последните 4 години бяха част от статуквото – бяха министри на Борисов, бяха омбудсмани, избран с неговите гласове, бяха водещи на шоу, в което канеха Борисов и бяха много благосклонни в разговора. През това време българските социалисти изтърпяхме много, пращаха ни от трибуната на парламента в Сибир от ГЕРБ. Когато излязохме да защитаваме животните в Странджа ни обявиха за заплаха за националната сигурност, разпитваха ни. Когато първи се изправихме срещу корупцията в строителството, в магистралите, искахме да вземем проби от асфалта, Борисов блокира София срещу нас. 4 вота на недоверие, 2 пъти напускаме парламента, през цялото време бяхме на протеста. Единствената партия сме, която не яхна хората като протестиращи, а си направихме собствен протест“, припомни Нинова, визирайки традиционния събор на Бузлуджа, който миналата година левицата проведе пред Министерски съвет и на който присъстваха 10 хил. души.

По думите й след всичко това не е справедливо БСП да бъде наричана “статукво“. 

„Подменят се фактите и истината за това кой е истинският носител на промяната“, каза още тя.

Корнелия Нинова предупреди, че стари лица се представят за нови в политиката и не предлагат истинска промяна на системата, а предлагат смяна на лицата. „Това няма да е промяна, а подмяна. Защото истинската промяна тепърва предстои и се състои в много силна воля в парламента за промяна на закони, които да доведат до промяна в ситуацията.“ Тя припомни нейно изказване отпреди 2 години, в което разкрива практиките на ГЕРБ да записват корупцията в закона и по този начин да остава безнаказана.

Корнелия Нинова прогнозира, че виновните, които са отговорни за раздадените 8 млрд. лева без обществени поръчки, ще останат безнаказани. 

„Тази процедура за раздаване на пари без обществени поръчки ГЕРБ я записаха в Закона за обществените поръчки. Истинската промяна ще бъде, ако сега се извади кой гласува този закон“, каза още тя като уточни, че това са били гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

Според личното мнение на председателя на БСП народните представители не трябва да имат имунитет.

Корнелия Нинова обобщи, че в момента са сменени ръководствата на големите болници, но те продължават да бъдат търговски дружества. „Какво се променя? Хората отново отиват и си доплащат, макар цял живот да са се осигурявали здравно и макар в Конституцията да пише, че здравеопазването е безплатно. Тоест трябва да има в парламента хора, които да не искат болниците да са търговски дружества, както искаме ние“, подчерта тя.

По думите на Нинова едно от първите неща, които левицата ще направи в новия парламент, е болниците да не са търговски дружества, да се преизчислят пенсиите, за младите хора да има необлагаем минимум от 500 лева за семейства с деца, безплатни учебници и лекарства за децата. Тя заяви, че демографската криза е най-големият проблем.

„Ако не се погрижим за това да има народ, всичко останало няма никакъв смисъл. Затова първите ни стъпки ще бъдат в посока подпомагане на млади семейства и на деца, и на възрастните хора, за да решим най-големия проблем в момента – бедността и неравенството“, посочи още Нинова.

„Самонареклите се партии на протеста обявяваха, че се борят срещу статуквото и модела. В 45-ия парламент “Демократична България“ се прегърнаха с ДСП, за да увеличат секциите в чужбина и виждаме резултата в Турция. ИТН се отказаха от мажоритарния вот. Част от “Изправи се! Мутри, вън“ гласуваха против преизчисляването на пенсиите. Ето за такава подмяна говоря и с проекция в бъдещия парламент е изключително важно дали това, което обещаваме днес, ще го изпълним там. 45-ия парламент доказа, че само ние каквото казахме, го направихме, другите партии се отказаха от много неща“, припомни лидерът на левицата.

Корнелия Нинова бе категорична, че в бъдещия парламент, ако всички си държат на обещанието, че искат да променят модела на управление, правителство без БСП не може да има.

„Да имаш претенции да управляваш България, но да не казваш какво ще правиш, е странна работа в политиката. Ние предлагаме конкретен план, стъпка по стъпка, ден по ден, първите 100 дни откъде да се започне и какво да се направи. Ние сме ясни и предсказуеми, ние 4 години упорито, последователно и неотстъпчиво се борехме и срещу модела в държавата, и срещу задкулисието в партията, и срещу тази мощна пропагандна машина срещу нас, и срещу външни сили, които ни натискаха да изменим на себе си. Ние сме партия, която дава сигурност в промяната и тази промяна е обърната към всеки един“, обясни Нинова като допълни, че социалната програма на левицата, която струва около 3 млрд. лева, помага на близо 5 млн. хора.

„Повече хора, обединени от обща идея и цел е много важно нещо. Вече няма вътрешни противоречия, а енергията, която идва от допълнителните партии в голямото обединение, е много положителна и позитивна. Тя не е просто математически сбор, тя е импулс. Живеем във време, в което политици правят политики на принципа „разделяй и владей“, но ние сме различните, защото в момента правим политика на обединявай, съединявай, събирай хора, давай им цел и кауза, дай им план за изпълнение“, обясни Нинова
голямата лява коалиция.

Корнелия Нинова каза още, че БСП винаги е възприемана като партията, издигнала президента, затова не смята, че официалната подкрепа сега ще донесе повече гласове. 

„Има нещо друго, което може да допринесе не за БСП, а за демокрацията и правовата държава – служебният кабинет да се пребори с купения вот и натиска върху хората. Те полагат усилия, но все още този проблем съществува в България“, допълни тя.

„Смятам, че сме единствената партия, която прави истинска кампания, лице в лице, с много срещи с хората и ясни послания“, заяви Нинова.

На финала тя се обърна към българските граждани с думите: „Ако желаете сигурност в промяната, с грижа за всеки един от вас, подкрепете ни. С номер 4 в бюлетината, на 11.07 – “БСП за България“!“


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар