Зима

Зима
Пролет

9 юли 2021 г.

Румен Овчаров: БСП няма да даде втори празен чек на ИТН

"Победата на БСП минава през трите „К“ – консолидация на партията, на левицата и на всички, които искат свалянето на ГЕРБ." 

 

- Г-н Овчаров, след предишните избори вие казахте, че политическото време на лидерите на БСП не съвпада с астрономическото. Свериха ли си часовниците на „Позитано“ 20, три месеца по-късно?

- Бяха направени стъпки в правилната посока, вече говорим не само за БСП, а за консолидация на лявото. Консолидация протече и в партията, НС вече не е онзи център на конфликти и скандали. БСП влиза в изборите в значително по-добро състояние, макар че дълбоките вътрешни синори не могат да бъдат заровени за три месеца.

- Вие казахте също, че не съществува такъв лидер, който може да се опълчи на всички, а г-жа Нинова продължава да твърди, че БСП е сама срещу всички.

- Ще си послужа с икономическия термин рейдърство – когато активи на дадена фирма се крадат чрез вътрешни сили. През последната година БСП стана обект именно на такова рейдърство – със съдействието на вътрешната опозиция, външната опозиция - в лицето на Борисов и т. нар. партии на протеста. От БСП се краде нематериалният актив на единствена опозиционна партия, бореща се срещу задкулисието и паралелната държава.

- Кои са рейдърите сред вашите редици?

- Казвали сме ги много пъти, не искам срещу изборите да разравям стари рани.

- Казвате, че сте единствената опозиция, ДПС също твърди, че са се борили срещу ГЕРБ. Ако е така, не трябваше ли Борисов отдавна да е бил свален от власт?

- Сериозно ли смятате, че в продължение на 12 години ДПС са били опозиция?

- Реакцията на Движението към вас е същата – наричат ви удобна опозиция.

- Няма как да бъде удобна една опозиция, която два пъти е излизала от парламента, за да защитава идеите си сред хората. Вътрешните рейдъри искаха да вкарат партията във властта, чрез поставянето на Корнелия като председател на парламента. Няма друга партия, която така драстично да се е разграничила вътрешно от задкулисието.

- Да, но с протеста не се припознахте взаимно.

- И това не е вярно. Първи на протеста бяха точно депутати от БСП, начело с Корнелия Нинова. Социологическо проучване показа, че повечето от протестърите са гласували за БСП.

- Като говорим за задкулисие, ролята на БСП при сформирането на сегашния ВСС е наричана кръвосмесителна. Какво отговаряте?

- Представителите на БСП в този ВСС са трима човека. Друг е въпросът за начина, по който ВСС беше гласуван. Аз още тогава казах, че той не съответства на визията, която БСП тогава искаше да изгради за себе си като основна опозиционна партия.

- В парламента имаше и едно доста любопитно гласуване - за кандидатурата на г-н Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Не показа ли то наличие на сериозни зависимости в средите на БСП?


- Да, показа. Това гласуване беше организирано от хора, които впоследствие бяха извадени от ръководството на партията.

- Изяснихте ли си много неща за хората сред вас от това гласуване?

- Идеални хора няма. Но през последните години, под ръководството на Нинова, стигнахме до доста по-голямо съответствие между думи и дела.

- Остава едно общо впечатление, че на БСП й липсва социалдемократическата политическа гъвкавост, особено по отношение на фактори от левия сектор. Така ли е?

- Сега създадохме доста широка лява коалиция, много противоречия бяха потушени. Винаги съм го казвал: победата на БСП минава през трите „К“ – консолидация на партията, на левицата и на всички, които искат свалянето на ГЕРБ. Не приемам опитите на хора, в които няма нищо протестърско, да се правят на партии на протеста. Какво ново лице е Слави Трифонов? От 30 г. го гледаме как безнаказано си прави шегички, понякога доста просташки, а платената публика ръкопляска. Голословното високомерие на ИТН в предния парламент нанесе сериозни щети на България. Често мои другари питат каква е позицията на Трифонов по казуса "Северна Македония", по АЕЦ “Белене“. А дали той изобщо знае каква му е позицията, в коя пиеса изобщо участва?

- Имате ли усещането, че ИТН отмъква електорат от вас?

- Отмъкнаха, разбира се. Една част от протестния вот отиде при него, друга част при Мая Манолова...

- Но Манолова косвено беше поканена да участва във вашата широка коалиция.

- Не Мая Манолова, а Татяна Дончева.

- Не беше ли Дончева мост към приобщаването на Манолова, която вече има стабилно електорално влияние?

- Лично аз бих го разглеждал точно така.

- Какво печели и какво губи широката лява коалиция от хора като Румен Петков и Георги Първанов, които участваха във властта, заедно с Борисов?

- При всички случаи печелим. Това е знак за обединение. Доста от лицата на протеста също участваха във властта с Борисов.

- Но комунистът Александър Паунов отпадна от коалицията, а социалдемократът Александър Томов изобщо не попадна в нея, палитрата ви пак не е пълна.

- Томов си действа по собствена линия, нека работи. Лявото пространство е делено в продължение на 30 г., за три месеца не може да се обедини напълно.

- А политическата заявка на Виденов как четете, вие бяхте министър в неговия екип през 1995-1997 година?

- Прекалено много го уважавам като човек, но като политик... Не бих казал, че ходовете му винаги са били правилни. Включително и през 1996 г., когато хвърли оставката си и като председател на партията, и като премиер, без да каже кой ще го замести и на двете позиции. Но хаосът в държавата започна не на 22 декември 1996 г. - с неговата оставка, а на 10 януари 1997 година.

- Галопът на инфлацията обаче тръгна още през лятото на 1996 г., когато Виденов беше непоклатим премиер, после дойде и убийството на Луканов, всичко това на чия сметка се пише?


- Сривът на лева не започна заради Виденов. Банките в България станаха 120 и бяха изпразнени не по времето на Виденов. Той наследи тази ситуация.

- А къде беше банковият надзор по негово време?

- Ето този е правилният въпрос, но той не е към Виденов. Друг въпрос е, че пак не се действаше по правилния начин, имаше опции за приватизации, от които в държавата щяха да влязат милиарди. Относно сегашните начинания на Жан, не мисля, че те са със сериозна политическа стойност. А  и никога не съм си мислил, че Виденов, Кирил Добрев и Първанов ще бъдат от едната страна на барикадата.

- Крайно левият Виденов от една и съща страна на барикадата ли е с милионера Георги Гергов?

- Не съм си го представял, но излиза, че са от една страна на барикадата и приказват едни и същи неща.

- Приемате ли уклона на БСП към национално-консервативно развитие?

- Къде точно беше определено, че отношението към ЛГБТ и джендър идеологията е консерватизъм?

- В Европа всички леви партии защитават правата на малцинствата, в частност на ЛГБТ.

- Левите са хората на новото, на промяната. Но кои точно права са нарушени покрай ЛГБТ?

- Защо толкова преувеличавате значението на „Истанбулската конвенция“, след като тя е само един документ за намерения?


- Някои хора си помислиха, че всичко им е позволено и всичко може да бъде променено. Има ценности, които ние смятаме за непроменяеми. В САЩ ЛГБТ идеологията е наложена чрез остракиране на противници.

- Правата на човек да бъде такъв, какъвто иска или какъвто господ го е създал ли представляват големия проблем на България?

- Точно затова си задавам въпроса "Защо това е основната идея, която размахват левите в Европа, а не говорят за социални проблеми, условия на труд и здравеопазване, ако щете?"

- Нинова обяви намерения за шоково повишаване на доходите, доколкото изразът е адекватен. Как ще стане това, което българите чакат от десетилетия насам?

- През 2005 г., в материалите за изборите, които БСП спечели, бяхме употребили подобен краен израз за вдигане на доходите. Този израз не направи впечатление, но когато конкретизирах повишението на 20%, всички скочиха и запитаха откъде ще дойдат парите. Е, намериха се парите и увеличихме доходите не с 20%, а почти със 100 процента. Не можем години наред да тъпчем на 45% от доходите в ЕС, не можем да стоим на пенсии, които са 40% от доходите.

- Няма съмнение, че след тези избори произвеждането на кабинет е от изключителна важност. Значи идва времето на големите играчи. Възможен ли е, според вас, израелският вариант - консолидация на несъвместими политически сили?

- Хората са го казали: когато искаш да свършиш работа, търсиш начин, когато не искаш – търсиш причини. Имам тежки съмнения, че всички протестърски партии, без „Да, България“, са с явен уклон да търсят причини, за да не свършат работа. Правителство този път ще бъде създадено, но празният чек, който ИТН предишният път получи, няма да го има. Който иска подкрепата на БСП, трябва да каже за какво я иска и какво обещава срещу нея. А и аз не съм сигурен дали самите те знаят какво искат.

- Ще дадете ли някому парламентарна подкрепа, без да ви е поискана?

- Не. Хаотичните действия на протестърското мнозинство показаха, че те не знаят къде отиват.

- В такъв случай как виждате създаването на правителство?

- Има неща, които ще им ги кажат.

- Отвън ли ще им ги кажат?

- И отвън, и отвътре.

- Кой ще бъде вътрешният подсказвач, да не намеквате за вездесъщите Сараи?

- Сараите са друг проблем. Това са хора меркантилни, които знаят цената на парите и ще се ориентират правилно.

- Какво се случва в политическото пространство на президента Радев, има ли дуел между крилата на БСП на тази територия?

- Този сценарий беше част от рейдърството, за което говорих. Конфликтът между Радев и Нинова е част от същия сценарий. Мисля, че и двамата го разбраха, макар и по трудния начин.

- БСП е лява политическа сила, как съвместявате левите си идеи с крайно десния режим на Путин в Русия – олигархичен, националистичен, едноличен, консервативен модел с клирикални доминации?

- Не е десен моделът в Русия. Има ги и клирикалността, и национализма, но политиката на Путин е изключително лява. Отношението на БСП към Русия не се определя на базата на леви ценности. Ако погледнем как управляваше Борисов, не беше ли всичко в ръцете му?

- Според вас кой е неназованият политик от акта „Магнитски“?

- Американците го направиха по американски – кучи син, ама наш кучи син. Очевидно е, че ударът е срещу ГЕРБ и Бойко Борисов. Но също така е ясно, че те не искат да се откажат от политическото формирование ГЕРБ. Затова пласираха там Даниел Митов.

Румен Овчаров
 

Интервю на Емил Янев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар