Зима

Зима
Пролет

9 юли 2021 г.

Лъжите чупят скоростомера

В предизборната кампания лъжите минаха на друга плоскост - просто ГЕРБ дори без джипка натиска газта на 200 по всяка тема 

 

Клишето повелява, че по време на избори се лъже най-много, но то визира щедрите обещания. 

В тази неособено напрегната предизборна кампания лъжите минаха на друга плоскост - просто ГЕРБ дори без джипка натиска газта на 200 по всяка тема, дори с бегъл шанс да генерира скандал. Различни фактчекъри методично ги опровергават, но предвид бройката каузата изглежда обречена. Тази седмица например предупредиха "хората" за повишаване на корпоративния данък "с минимум 50 на сто". 

"Това е резултатът от неформалната коалиция, която се опитва да прерасне в официална - ИТН, ДБ и ИСМВ. На практика над 250 млн. лв. ще бъдат взети от бизнеса, което ще рефлектира върху социалната политика и безработицата у нас", вещаеше Деница Сачева.

Повод за очертания апокалипсис е решението на служебното правителство за принципна подкрепа на одобрено от 140 държави предложение на ОИСР в преговорите за справедливо облагане на транснационалните компании. Детайлите тепърва ще се изковават и наистина се обсъжда минимална ставка, но тя ще засегне само гиганти с по над 20 млрд. долара оборот и всъщност може дори да принуди някои от тях да плащат данък за постъпленията си в България. 

"Това са пълни глупости и целенасочени лъжи. Ние си оставаме на 10% данък", беше отговорът на финансовия министър Асен Василев, подкрепен с технически пояснения.

От същия порядък беше и катастрофичното съобщение на Борисов: "Спряха "Хемус"!". Ами не - правителството върна в бюджета 490 млн. лв., предвидени за раздаване без каквато и да е готовност за реално строителство - без отчуждителни процедури, без чертежи дори и без разрешения за строеж. Както отбеляза и министър Комитова, не можеш да спреш нещо, което не съществува.

Това обаче не значи, че не можеш да си измислиш нещо, което не съществува, и да разчиташ, че за широката публика дни преди изборите ще остане едно "Абе, имаше там нещо!".


 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар