Зима

Зима
Пролет

1 август 2021 г.

Чантаджийската ламя в МВР е готова да глътне хартия за 450 бона

Напук на народната поговорка "лозето не ще молитва, а мотика", в МВР нещата стоят по друг начин 

 

Оказва се, че борбата с престъпността освен воля, стратегия и кадрови потенциал, иска и хартия. 

Напук на народната поговорка "лозето не ще молитва, а мотика", в МВР нещата стоят по друг начин: тук очевидно хартията има огромно значение за  да се налеят гроздовете със сок, и в края на отчетната година ръководството на вътрешното ведомство да се похвали със значителни успехи срещу битовата и организираната престъпност.

Противодействието на престъпността не е лесна работа, но на пръв поглед изглежда забавна като познатата игра "камък-ножица-хартия". Както е известно, тя се основава на три знака, показването на които при различни конфигурации означава следното:  хартията побеждава камъка, камъкът – ножицата, а ножицата – хартията.

В МВР хартията е на особена почит - за това говорят три процедури за обществени поръчки, обявени от Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" за доставка на различни видове хартия, необходима за администрацията на министерството. На фона на тазгодишния си бюджет от близо 1.7 млрд. лв., МВР няма да се охарчи кой знае колко, но все пак сумата си е впечатляваща - общо около 450 000 лева.

Процедурите по Закона за обществените поръчки са чрез покани, а оферти чрез Системата за електронно възлагане на обществени поръчки. Самото определение на поръчката е перфектна ирония - чрез електронна система се обявява търг за хартия!

Факт, който подсказва, че до налагането на дълго мечтаното и рекламирано от години електронно управление, включително и в МВР, ще изтече много вода. Да не говорим колко хартия ще замине...

Най-голямата от трите поръчки е за доставка на нерециклирана копирна хартия, формат А4, която е част от рамково споразумение за възлагане на централизирана обществена поръчка с предмет "Доставка на копирна хартия за органите на изпълнителната власт и техните администрации". Споразумението очевидно е сключено от предходното правителство на Бойко Борисов и крайният му срок е 8 декември 2021 година.

Обемът на поръчката е впечатляващ - общо 102 790 опаковки, доставени на три пъти, а прогнозната стойност е 389 583 лева без ДДС. Поканата е изпратена до фирмите "Мултико 92" ООД, Ронос" ООД и "Роел-98" ООД.

Втората покана е до същите фирми, но за доставка на рециклирана копирна хартия, която трябва да задоволи администрацията на МВР. Обемът е 19 950 опаковки, формат А4, и 100 пакета формат А3, на обща стойност 79 966 лева без ДДС.

Естествено, гола хартия не не нужна никому, включително и на силово министерство като вътрешното. Това личи от поканата за подаване на оферти за доставка на канцеларски материали, която трябва да въоръжи чиновническата армия с папки, пликове, маркери, лепило, телбод, индиго, тиксо и  прочие канцеларски пособия за 39 837 лв. без ДДС.

По принцип - лошо няма. Проблемът е, че чиновническата войска, вместо да намалява с въвеждането на електронното управление, си стои непокътната. Включително и в МВР, където тя наброява около 12 000 щика, т.е. писалки: 7000 - в общата администрация, около 5000 - в специализираната "такава".

На всеки един по едно кламерче да купиш, за да си оправдае заплатата, пак са си пари, които министерството вади от джоба на данъкоплатците. Реформите за намаляване на чантаджийското съсловие, което освен със солидни възнаграждения, се подхранва и тонове различни консумативи (хартия, телбоди и т.н.) обаче ги няма никакви. А както е тръгнало - няма и да ги има. Обяснението е елементарно: администрацията е хем приют на партийни "калинки", хем инкубатор на корупционни схеми.

Първият МВР-шеф от епохата "ГЕРБ", който понечи да коригира това, беше Веселин Вучков през 2014-2015 година. Месец след като пое МВР, той представи своя пътната карта за реформиране на министерството и влез в историята като първият министър на вътрешните работи, който огласи... очевидното: МВР се задъхва от собствената си административна тежест и много трудно изпълнява дори елементарните си законови задължения.

Реформата на Вучков беше елементарна - намаляване на чиновническото съсловие и освобождаване на финансов ресурс, гарантиращ нормалната работа на ведомството. Тогава МВР плащаше заплати на 47 134 души, от които само 35 531 бяха полицаи и пожарникари. Днес положението е почти същото... с две много съществени разлики. От една страна, броят на редовите ченгета и огнеборци прогресивно намалява заради отвратителните условия на работа, непрестижността на професията и мизерното заплащане. А от друга страна, бюджетът на МВР вече е по-висок с около 500 милиона, които пак отиват за заплати.

Вучков вярваше, че за да се оправят нещата, администрацията в МВР трябва да бъде намалена на половина - на две сесии с по една четвърт. Но си остана само вярата, защото МВР-номенклатурата го принуди да подаде оставка и да излезе от политиката въобще.

След него вътрешното министерство премина в нежните ръце на Румяна Бъчварова. Тя също тръгна да реформира администрацията на министерството по модела "Вучков", но бе принудена да свие байрака както под натиска на върхушката в ГЕРБ, така и заради антиреформаторската съпротива на ведомствените синдикати. Вкратце - идеята й беше чрез постепенно намаляване на административните щатове и редуциране на ръководните длъжности, за няколко години чиновниците в МВР да станат с 30% по-малко. Но... не би, продължава да се случва точно обратното!

Странно звучи, но май най-много работа в тази посока свърши служебният кабинет на Огнян Герджиков и вътрешния му министър Пламен Узунов през 2017 година.

МВР-шефът получи тежко наследство от Бъчварова, чиято откъслечна административна реформа направо срина системата. Под благовидния предлог за разграничаване на различните категории служители, т. нар. чантаджии престанаха да се ползват от привилегиите на оперативния състав - пари за дрехи, пенсионери първа категория и т.н. Наужким, разбира се, защото на практика възнагражденията им скочиха толкова, че заплатите на продавачките във ведомствените бюфети станаха по-високи от заплатите на патрулиращите полицаи.

Узунов се опита да намали напрежението в системата с няколко наредби, които донякъде компенсираха щетите, нанесени от преработения Закон за МВР по времето на кабинета "Борисов 2". Щетите бяха ограничени, но въпросният закон продължава да действа безоткатно и "безнаказано".

Служебният кабинет на Стефан Янев и вътрешният му министър Бойко Рашков няма как да бъдат запомнени като първите истински реформатори, защото чак такива правомощия нямат.

На 45-ото Народно събрание не му стигна времето да си изработи нов правилник, камо ли законодателни реформи да прави. Така че голямата контра днес е в "Има такъв народ". Първо - да състави правителство и да поеме управлението на държавата. Второ - да се изправи лице в лице с реалните проблеми, а не да си търси извинения за заобикалянето им. И трето - да покаже, че най-припявания им рефрен - "Няма не искам, няма недей", спокойно може да стане и израз на политическа воля...


Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар