Зима

Зима
Пролет

9 август 2021 г.

Корнелия Нинова: ИТН да оттегли кандидатурата на Петър Илиев

"Днешното изявление на кандидата за вицепремиер е смущаващо за нас." 

 

"БСП няма да подкрепи предложения от "Има такъв народ" кабинет, ако от ИТН не оттеглят кандидатурата си за вицепремиер и вътрешен министър в лицето на Петър Илиев."

Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

"Днешното изявление на кандидата за вицепремиер е смущаващо за нас. Ние продължаваме да стоим зад мерките на ИТН, продължаваме да стоим зад политики, но бихме искали мандатоносителят да преосмисли решението си за кандидата за вицепремиер и министър на вътрешните работи", каза Нинова на пресконференция.

"Веднага след изборите заявихме своята принципна позиция, че трябва да има работещ парламент и редовно правителство. Уважихме мандатоносителя – първата политическа сила ИТН, и започнахме преговори по най-важното за нас – политиките", посочи лидерът на социалистите. 

Нинова благодари на колегите си ИТН, които са извървели дълъг път – от това да не искат разговори до подписването на документ за ангажиране с политики. "В него залегнаха всички предложения на БСП", подчерта тя и допълни: "Имаме писмен документ какво ще правим в едно следващо правителство".

По думите на председателя на БСП съставът на правителството е отговорност на мандатоносителя: "Ние министри не предлагаме, не се пазарим за места и за постове. Изявлението на Петър Илиев е смущаващо за нас. Ще направим предложение до Националния съвет, който трябва да реши окончателно въпроса. Продължаваме да стоим зад мерките, които са 57."

Нинова е категорична, че ИТН трябва да преосмисли решението си за кандидата за силов министър и вицепремиер.

Решението обаче ще бъде взето окончателно утре и след това социалистите ще го обявят официално.

По-рано днес стана ясно, че депутатът от АБВ Владимир Маринов, който е част от ПГ на „БСП за България“, може да гласува различно от общото решение на групата, ако въпреки желанието за стабилно правителство и работещ парламент, от „Има такъв народ“ не направят персонални промени в предложения от тях кабинет. Това стана ясно от думите на председателя на партия АБВ Румен Петков.

Възраженията са срещу номинацията на Петър Илиев за вицепремиер и министър на вътрешните работи заради ангажиментите му като почетен консул на Барбадос.

„Чии интереси ще отстоява това лице – първо, към държавата Барбадос, където има писмен ангажимент, или на Република България, която той има претенциите да ръководи. Такъв типаж е абсурден като участие в правителство“, каза Румен Петков.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар