Зима

Зима
Пролет

13 август 2021 г.

По-голямата политическа криза

Серията от парламентарни избори, в които влезе България, я постави в доста особена ситуация... 

 

"Заклехме се като депутати на 21 юли. Оттогава избираме временни комисии, правителство и всичко друго, без най-важното: парламентарни комисии, без които и една дума в закон не може да бъде променена. 

Вижте програмата ни за тази седмица. Това е дневният ред на обществото, когато цените хвърчат, пандемията е зад ъгъла, ресторантьори блокират "Орлов мост", а в "Марица-изток" събират подписка. Дори и предишният парламент с неговите общо 9 заседания създаде три комисии (бюджетна, здравна, правна) и търкаляше някакви закони. Сега - нула."

Това написа в профила си във фейсбук депутатът от групата "БСП за България" Георги Кадиев. И призова "Има такъв народ", които "по волята на народа водят парада", да си влязат във функциите.

46-ият парламент обаче е зает с "уволнението" си още преди да е заработил. И не дава признаци, че извън предизборната кампания, в която на практика партиите в него вече влязоха покрай възела с правителството, имат намерение да свършат нещо друго. Това обаче е проблем.

Фактът, че все още не е сформирана например бюджетна комисия, която да придвижи поне актуализацията на бюджета, е знак за истинска политическа криза, на чийто фон зациклилото излъчване на правителство бледнее. За щастие няма сериозна опасност това да дестабилизира държавните финанси. Но ситуацията, в която финансовият министър иска спешна промяна на може би най-ключовия за функционирането на държавата закон и от парламента не го отразяват, е притеснителна.

Серията от парламентарни избори, в които влезе България, я постави в доста особена ситуация. Конституцията е предвидила тя да остава без правителство - тогава президентът назначава служебно, но не и какво да се прави когато няма Народно събрание. Последният работещ парламент беше разпуснат през март и оттогава - вече половин година, България на практика няма законодателна власт. По всичко личи, че това може да продължи поне до средата на ноември.

Партиите в сегашното Народно събрание имат две възможности. Или да се разберат за няколкото най-важни законови промени, които да направят, преди да се разпуснат. Или да понесат доста неприятните последствия от сериите кризи, които невъзможността им да се разберат ще предизвика.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар