Зима

Зима
Пролет

20 август 2021 г.

От ГЕРБ върнаха втория мандат

Ако и с третия мандат не се формира редовен кабинет - президентът, с един и същи указ, разпуска парламента и насрочва нови избори 

 

Символично номинираният за министър председател от парламентарна група ГЕРБ, Даниел Митов, получи и веднага върна мандата от президента Румен Радев.

"Както заяви нашата парламентарна група още от самото начало, за съжаление ние не виждаме възможност вторият мандат да бъде реализиран и ще трябва, още на момента, в изпълнение на конституционните процедури, да ви предоставя становище, че предлагаме вторият мандат да се смята за нереализиран", заяви Митов, цитиран от Dnes.bg.
 

"Благодаря ви за улеснението", отговори Румен Радев.

Връчването на третия мандат се осъществява по лично усмотрение на държавния глава и не е зависим от подредбата на парламентарните групи по численост. Това трябва да се случи след 7 дни. На кой ще бъде връчен той предстои да видим. 

Ако и с третия мандат не се формира редовен кабинет - президентът, с един и същи указ, разпуска парламента и насрочва нови избори, в рамките на два месеца. Държавата остава в ръцете на служебен кабинет, който обаче е с ограничени правомощия и трябва да организира новите избори.






Няма коментари:

Публикуване на коментар