Зима

Зима
Пролет

31 август 2021 г.

Маргарита Петкова: Трудно е да се преквалифицираш от сценарист на шоу към сценарист на политика

"Господ да слезе - няма да ни оправи, защото ние самите не искаме да дръпнем напред. Човек трябва да погледне себе си с реален поглед. Властта не е всичко, а много хора искат точно това." 

 

Лабиринт без изход - така за момента изглежда ситуацията на политическата сцена у нас. Защо политиците не проявяват държавническо поведение и до какво ще доведе езика на омразата в парламента?

"На мен са ми ясни всичките тези реплики и дуплики, които си разменят не само от парламентарната трибуна, но и от медиите. Никой от тези политици не беше подготвен за ситуацията, в която попаднахме. Когато човек започне да говори непремерено и когато се поддава на своите човешки страсти, а не на политическо поведение, неподготвеният човек започва да използва изразните средства, с които си служи на масата, на работата и тогава се получава този дисонанс", каза поетесата Маргарита Петкова 
в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че не може от парламентарната трибуна да обиждаш физическите качества на някого.

"Трябва да се обърнем към тази стара дебатирана тема - яйцето или кокошката. Има хора, които си комуникират така. По този начин са свикнали. Не са подготвени да са политици. Някои от тях дори не са очаквали, че ще влязат в политиката. Трудно е да се преквалифицираш от сценарист на шоу към сценарист на политика. Когато нямаш други аргументи, ти се насочваш към подмолни неща. И това крякане "Аз, аз, аз", подчерта Петкова.

По думите ѝ политиците не могат да се договорят за това как да бъде управлявана държавата ни.

"Не могат да смирят егото си, всички говорят "Ние ще изчегъртаме еди кого си", но в същото време ти можеш да изчегърташ Аз-а, който е най-силното нещо в теб. Не виждам изход от тази ситуация при сегашната конфигурация. Тъжно ми е да го кажа. В момента не народът действа, не народът има тази власт, а тълпата", посочи поетесата.

И добави, че нещата отиват към плач, който предстои за децата ни.

"Господ да слезе - няма да ни оправи, защото ние самите не искаме да дръпнем напред. Има хора с огромно его, което за 15 години не успя да се смири. Човек трябва да погледне себе си с реален поглед. Властта не е всичко, а много хора искат точно това. На нас ни трябва единение, не съединение", категорична е Маргарита Петкова.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар