Зима

Зима
Пролет

19 август 2021 г.

Актьорът Биков оглави комисията по култура и медии. Защо това е важно?

Това е причината да падаме все повече в класацията за свободно слово. И нещо повече - това само по себе си е цинизъм... 

 

”Това, което се разиграва в европейската преса, са директно платени публикации от българи”. ”Свобода на словото имате навън. Това тук е парламентът”. 

Това са два много красноречиви цитата, които идват от устата на най-новия шеф на парламентарната комисия по култура и медии - Тома Биков.

Биков е един от най-изявените, емоционални и артистични говорители на ГЕРБ и Борисов. Съвсем неотдавна именно той бе човекът, който нарече критичните статии към България в иначе авторитетни чуждоезични издания платени. И то от българи. Заговорниците срещу иначе безгрешното, безупречно управление на Борисовата партия включваха издания като "Spiegel", "Der Standard", "The Guardian", "Financial Times", "Politico", "Washington Post", "Le Monde", "Cicero" и прочее.

Естествено думите на Биков не останаха незабелязани от престижните издания и последва реакция. Медийната програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер" отправиха остра критика към Биков и посочи, че сериозните медии в Германия не взимат пари за статии, особено свързани с България. Освен това тогава отправиха и покана за разговор към Биков като член на комисията по култура и медии, на която той така и не откликна.

И така се оказва, че същият този рупор на свободното слово, който бе така възмутен от необективните платени материали в западните медии е начело на постоянната комисия по култура и медии в 46-тото Народно събрание. Биков ще е начело на комисията уж за кратко, предвид факта, че май се запътваме към нови избори. Избран с любезното съдействие на останалите парламентарни групи, които явно са постигнали консенсус по един важен въпрос - на ГЕРБ ще се даде най-маловажната комисия.

Това само по себе си е сигнал - към медиите, театрите, кината, журналистите, артистите. Това е причината да падаме все повече в класацията за свободно слово, а културният живот у нас да съществува на мускули.

И нещо повече - това само по себе си е цинизъм.


 Джесика Вълчева, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар