Зима

Зима
Пролет

19 август 2021 г.

Талибаните донесоха и радост на някои

Русия не се и опита да скрие удовлетворението си, а Китай изяви готовност да задълбочи приятелството и сътрудничеството след поемането на властта от талибаните 

 

Бързината, с която талибаните взеха властта в Афганистан, бе шокираща. 

Докато светът наблюдаваше с трепет ужасяващите кадри от летището в Кабул, победителите с детска радост се нахвърлиха на атракционни съоръжения, каквито вероятно не бяха виждали в живота си. Но не само те бяха радостни от случващото се.

Москва не се и опита да скрие удовлетворението си от хода на събитията, при който бе унижен главният й геополитически съперник – Съединените щати.

"Западните страни губят световната си хегемония, от ръцете им се изплъзват "нишките на управлението", заяви руският външен министър Сергей Лавров. 

"Това е болезнено и у тях има желание с някакви нови агресивни крачки, с нови инициативи да удържат доминацията си", каза Лавров. Руският външен министър приветства възможността талибаните да сформират ново правителство в близките седмици, макар че обяви, че ще е "преждевременно" талибаните да бъдат признати като новите управляващи в Афганистан.

Руският посланик в Кабул – Дмитрий Жирнов, пък обяви, че е провел "позитивни и конструктивни" разговори с представители на талибаните, които са гарантирали сигурността на руското посолство и екипа му. 

"Западните медии отразяват необективно последните събития в Афганистан, рисувайки ужасна картина", заяви още Жирнов, цитиран от Banker.bg.

"Нима западните медии се отличават с истинността си? Те пишат много и за нас", отбеляза той. Според него афганистанските граждани нямат основания да напускат страната поради страх от талибаните. 

"Във всяка страна, когато има смяна на властта, има хора, които предпочитат да напуснат, но тази прослойка в Афганистан е незначителна", уверен е руският дипломат. При всяко положение обаче обстановката в Кабул след идването на талибаните била далеч по добра, отколкото при управлението на президента Ашраф Гани.

"Гани избяга от Афганистан по най-позорен начин и заслужава да бъде съден от афганистанския народ", заяви пък специалният представител за Афганистан на руския президент Владимир Путин – Замир Кабулов. "Ръководството на талибаните отдавна се е доказало като по-способно на постигане на договорености от предишното "марионетно" правителство на Афганистан", категоричен бе Забулов. Русия не се бои, че при талибаните Афганистан ще напомня на "Ислямска държава" – тъкмо талибаните, "за разлика от американците и цялото НАТО", се борели безпощадно с "Ислямска държава", категоричен бе руският дипломат.

За броени часове двадесетгодишните усилия на Запада за борба с талибаните и позападняване на Афганистан се разсипаха като замък от карти, пък пише в статия на РИА Новости. Събитията са шокиращи и с това, че дадоха на света нагледна представа как може да изглежда – и вероятно ще бъде – окончателният крах на глобалната хегемония на САЩ, пише авторът на материала и прави паралел с главоломната скорост на разпадането на СССР преди тридесет години. Така и САЩ ще изгубят статута си – не с постепенно оттегляне от престола на свръхдържава и предаване на функциите си на други страни, а чрез неконтролируем срив, гласи прогнозата.

Русия има причини да е доволна от развоя на събитията – след като предшественикът й СССР преди повече от тридесет години напусна безславно Афганистан. При това го направи по далеч по-лицеприятен начин – организирано, спокойно, а афганистанските му протежета удържаха властта още цели три години, преди да бъдат надвити от спонсорираните от Запада муджахидини.

За Москва днес е важно не само това, че САЩ понесоха звучна плесница, но и че опразниха от присъствието си Средна Азия – район, където от векове са съсредоточени руски интереси. През последните две десетилетия отношенията й с талибаните еволюираха – докато през 2000 година те се обявиха в подкрепа на чеченските сепаратисти, след американското навлизане настъпи сближаване с някогашните им противници – до такава степен, че според непотвърдени американски източници Москва е предлагала на талибаните възнаграждение за всеки убит американски войник.

Сергей Лавров и талибански лидери в Москва


Въпреки че остава неясно как ще се развие политическата ситуация, отношенията на Москва с талибаните ще гарантират, че Русия ще има място на масата във всички регионални преговори, засягащи Афганистан.

Другият водещ геополитически съперник на САЩ – Китай, изяви готовност да задълбочи отношенията на "приятелство и сътрудничество" с Афганистан след поемането на властта от талибаните, заяви говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин. Уважаваме желанията и избора на афганистанския народ, посочи тя и изрази надежда, че новите управляващи ще осигурят гладък преход в Афганистан, предотвратявайки всякакви форми на тероризъм и престъпност, за да може афганистанският народ да "изгради наново прекрасната си родина".

Хуа припомни, че Китай вече е провеждал преки преговори с талибаните и е получил уверение, че организацията им "никога няма да позволи на каквито и да било сили да използват афганистанската територия, за да направят нещо, застрашаващо Китай". Става дума за притесненията на Пекин от възможността уйгурски терористични групировки да проникнат в размирната китайска провинция Синдзян, която има обща граница с Афганистан.

През юли в китайския град Тиендзин китайският външен министър Уан И прие талибански лидери, сред които молла Абдул Гани Барадар. На тази среща талибаните се опитаха да убедят китайската страна, че не представляват заплаха за китайските интереси. "Афганистанските талибани никога няма да позволят на никого да използва афганистанската територия за враждебни спрямо Китай действия", заяви Барадар и отправи покана към Пекин да бъде по-ангажиран в процеса на умиротворяване и помирение в Афганистан и да играе по-голяма роля в бъдещото възстановяване и икономическо развитие.

Икономическите мотиви играят водеща роля в ангажирането на Китай с талибаните. Освен че имат преки инвестиции в Афганистан – в медодобив и нефтодобив, за китайците е от решаващо значение близостта на страната до Новия път на коприната, или Инициативата "Пояс и път". Пакистан, за който е известно, че през цялото време служеше за база на талибаните, заема ключово положение в китайските планове, а за да се гарантира сигурността на проекта, е необходимо спокойствие в Афганистан – независимо кой е на власт. 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар