Зима

Зима
Пролет

11 септември 2021 г.

Грешният отговор на 11 септември

Няма никакъв смисъл да се опитваш да налагаш собствения си цивилизационен модел върху целия свят 

 

След ужасяващите атентати на 11 септември обяснимата реакция на американците и на много други хора по целия свят беше да има възмездие за поръчителите им. И то наистина ги застигна. 

Но въпреки възмездието, светът през последните двайсет години не стана по-сигурен. Ал-Кайда все още действа, а през тези две десетилетия се появиха и други, също толкова опасни терористични структури. Веднага след 11 септември 2001 г. Западът, в лицето основно на Вашингтон и Лондон, направи една огромна грешка. Реши, че трябва да наложи своя цивилизационен модел върху целия свят, включително и на места, където никъде не е имало и помен от него. В редица райони на света този опит либерален интервенционизъм се провали със страшна сила. Ето пример.

Администрацията на президента Буш-младши реши да използва все още силния гняв след 11 септември, измисли си връзка между Осама и Саддам Хюсеин, измисли си оръжия за масово поразяване и така оправда нахлуването си в Ирак през 2003 г. После пък американците и техните приятели почнаха да строят там демокрация, като междувременно не пропуснаха да сложат ръка върху огромните петролни богатства на тази държава. Няколко години по-късно, пак с оправданието „да махнем кръвожадния диктатор“ на демократично строителство или, казано по друг начин, на въздушни удари беше подложена Либия. Моамар Кадафи, както и Саддам Хюсеин по-рано, беше ликвидиран, но Близкият Изток не стана по-демократичен. Единственият резултат от тези цивилизационни напъни, включително и в Сирия, беше раждането на страховити групировки като Ислямска държава, които в един момент заплашваха да наложат контрол над целия регион.

Днес, 20 години след 11 септември 2001 г. е кристално ясно, че опитът да бъдат накарани хората в ислямския свят да вярват в ценностите на либералната демокрация тотално се провали. Изключително лесният начин, по който талибаните си върнаха властта в Афганистан, е най-доброто доказателство за това. Видя се, че в момента, в който, американците само обявят, че се готвят да се изтеглят, цялата местна демократична фасада рухва, а афганистанските либерали тичат да хванат последния американски самолет. И това се случва след като двайсет години хората там бяха обучавани на демокрация, либерализъм, мултикултурализъм, джендърно равенство и изобщо на всички онези модерни неща, за които се смята, че носят просперитет и щастие. 

Отделно бяха хвърлени милиарди долари за обучението на либералнодемократичната афганистанска армия. И същата тази армия се разтвори в афганистанските пясъци даже преди нейните западни покровители да са си качили багажа на самолетите.

Сега на власт в Кабул са талибаните и това, без значение дали ни харесва или не, е много по-логично, отколкото управлението на предишни марионетни правителства на Запада. Ясно е също така, че много по-добре е Афганистан да бъде контролиран от талибаните, отколкото от организации като Ислямска държава. И това го знаят най-добре именно във Вашингтон. Контактите между представителите на американския политически елит и талибаните са отдавна установени. През август ние просто видяхме резултата от техните договорки. Талибаните, за разлика от организации като Ал-Кайда или ИДИЛ не желаят да превръщат целия свят в халифат. Те се интересуват само от ставащото в собствената им държава.

От този подход могат да се поучат мнозина и най-вече такива, които минават за много умни. Няма никакъв смисъл да се опитваш да налагаш собствения си цивилизационен модел върху целия свят. Без значение как ще наречеш модела – „либерално-демократичен“ или „ислямска теокрация“ – той може да съществува само там, където е възникнал. Опитите за прилагането му в други държави, които имат съвършено различни история и култура, най-често завършват с оглушителен провал. 

Такива опити водят до човешки жертви, страдания и загуба на огромни количества пари, които биха могли да се използват с несравнимо по-голяма полза. Ако транснационалните политико-финансови елити разберат това и не се опитват да налагат своите идеи навсякъде, светът наистина може да стане по-сигурен. 


 Петър Волгин, БНР

Няма коментари:

Публикуване на коментар