Зима

Зима
Пролет

11 септември 2021 г.

Парламентът прие актуализацията на бюджета

Бяха гласувани промени за увеличаване на приходната  част с 2.5 милиарда лева, а на разходната - с 2.3 милиарда лева 

 

След близо 10-часово заседание парламентът прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет.  

Бяха гласувани одобрените от ресорната комисия промени за увеличаване на приходната  част с 2.5 милиарда лева, а на разходната - с 2.3 милиарда лева.

В актуализирания бюджет са заложени мерки в подкрепа на заетостта и бизнеса. Отделени са и средства за компенсиране на загубите на авиопревозвачите. Разпределени са 60 милиона лева за туристическия сектор, като 6 милиона ще отидат за обезщетение за нереализирани пътувания на фирмите. Ще бъдат раздадени допълнителни възнаграждения за служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда.

За здравеопазване са предвидени 225 милиона лева, в които са включени и допълнителни средства за закупуване на лекарството ремдесивир.

Предвидени са средства в случай, че се наложи армията охранява границата, като депутатите разрешиха и отпускането на суми за закупуване на дрон за наблюдение. Така общо 60 милиона лева получиха ведомствата, които отговарят за контрола на мигрантския натиск .

Министерството на отбраната получава до края на годината допълнително 20 милиона лева, МВР -  37 милиона, Държавната агенция за бежанците -  почти 700 хиляди лева.

Допълнително бяха отпуснати 23 милиона лева в бюджетите на образователните институции. Беше гласуван и трансфер към общините за местни дейности от 100 милиона лева.

Не мина предложението Комисията за енергийно и водно регулиране да получи над 16 милиона лева за изплащане на дължимите суми в изпълнение на съдебни решения.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар