Зима

Зима
Пролет

10 септември 2021 г.

Боряна Димитрова: Партиите трябва да покажат, че могат да осигурят устойчиво управление

"Депутатите забравят, че не са в парламента, за да представляват своите партии, а да представляват различни социални групи." 

 

"Както 45-ото, така и 46-ото Народно събрание започна със заявката да възроди духа на парламентаризма. Една заявка, която беше в синхрон с очакванията на голямо мнозинство от българските граждани. След това, което се случи в 45-ия и 46-ия парламент, се страхувам, че това убива на парламентаризма."

Това каза за БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

По думите ѝ най-лошите очаквания са били надминати:

"Надминати по отношение на спорове, на процедурни хватки, обвинения най-грозни, корупционни съмнения, да не се връщаме към това, на което сме свидетели. И в крайна сметка ние виждаме преход от безплодност към силни обвинения в корупция, което във всички случаи подлежи да бъде преразгледано, защото в противен случай заявката на партиите на протеста за връщане на правовата държа, духа на парламентаризма, но и на правото биха били безпочвени и това би отворило нова рана, пробойна в чукащите на прага избори", допълни  Димитрова.

Според нея партиите няма да бъдат в добра кондиция, за да обяснят на избирателите, че те са тези, които носят възможността, факела да предоставят едно разумно и устойчиво управление.

Тя коментира, че сега стои въпросът за мотивацията избирателите:

"Ако обобщя - има много силни разделителни линии между всички партии в парламента до степен на нетърпимост и прескачане на нещо, което партиите говорят, но забравят - партиите, народните представители не са в парламента, за да представляват своите сили, а да представляват различни социални групи. Когато са в парламента, представлявайки различни социални групи, те трябва да могат да покажат как тези социални групи биха могли да разговарят, да постигат компромиси и да постигат  устойчиви законопроекти, които да дадат шанс за просперитет на отделни социални групи".

Според нея има предпоставки за поява на нов политически проект:

"Същевременно трябва да сме наясно, че ако той се появи и то на тези избори - това би създало проблеми за самия президент Радев, за кампанията му, защото имаме три партии, които го подкрепят - "Има такъв народ", БСП, "Изправи се ние идваме", и трите заявиха своята подкрепа за президента Радев, но този проект би отнел избиратели от тези три партии, би поставило в изключително неудобна ситуация партиите, които го подкрепиха", подчерта тя.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар