Зима

Зима
Пролет

3 септември 2021 г.

А ГЕРБ си управлява енергетиката

И няма никакви изгледи за каквито и да е промени поне до края на тази година... 

 

Другата седмица стават четири месеца откакто България се управлява от служебното правителство, което президентът Румен Радев назначи. 

В държавната енергетика обаче нищо не се е променило и все още на власт е ГЕРБ. Което е изключително важно на фона на растящите цени на тока, газа, парното и топлата вода на прага на зимния сезон.

В края на юли служебният министър на енергетиката Андрей Живков, който впрочем е една от незабележимите фигури в кабинета, направи плах опит да смени ръководството на Българския енергиен холдинг. Но той беше блокиран от жалби на старите шефове, начело с бившия депутат от ГЕРБ Валентин Николов, който сега е изпълнителен директор на холдинга. И за разлика от другите служебни министри, като тези на регионалното развитие и на здравеопазването, Живков не посмя да внесе ново заявление за рокадите. А така няма възможност и за смени в другите държавни дружества като АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2", "Булагртансгаз", "Булгаргаз", "Мини Марица изток", ЕСО и т.н. Просто назначенията в тях се правят от БЕХ.

През юни директорът на държавните мини Андон Андонов (от ГЕРБ) уж подаде оставка, но реално все още не е сменен. През юли пък от Министерството на енергетиката поискаха оставката на директора на "Булгартрансагз" Владимир Малинов заради нарушения при строителството на "Турски поток". Но и той все още е в кабинета си. В средата на август имаше скандал с шефа на технически фалиралата ТЕЦ "Марица изток 2" Живко Динчев (от ГЕРБ), който отказваше да произвежда ток, когато търсенето беше критично високо и заради това бизнесът трябваше да плаща рекордно скъпо за енергията. И въпреки това Динчев продължава да ръководи централата. Дума за рокади няма и в ЕСО въпреки рязко увеличаващите се плащания към ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган и съмненията за конфликт на интереси при директора Ангелин Цачев.

Нещо повече - няма никакви изгледи за каквито и да е промени поне до края на тази година. А бездействието е равносилно на чадър над лошо или корупционно управление.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар