Зима

Зима
Пролет

3 септември 2021 г.

Минималната пенсия става 370 лв. от 1 октомври

Текстът бе подкрепен от на всички политически сили без ГЕРБ 

 

Минималната пенсия става 370 лв. от 1 октомври. 

Всички останали пенсии ще се увеличат средно с 12.5 процента. Tова реши Комисията по бюджет и финанси, която обсъди на второ четене актуализацията на т.нар. малки бюджети - на НЗОК и НОИ. Текстът бе подкрепен от на всички политически сили без ГЕРБ. Първоначалното предложение на служебното правителство бе минималната пенсия със социални добавки да достигне 369 лв., колкото е линията на бедност за 2021 година.

Горещо начало на дебата

Още в началото на заседанието бившият финансов министър и депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев обяви, че той и колегите му няма да участват в гласуването, защото ангажиментите в актуализацията са дългосрочни и трябва да се гледат от редовно правителство. От ГЕРБ се оплакаха, че са получили докладите за законопроектите прекалено късно.

"Странно ми е, че точно вие правите такива трикове, след като сте приемали бюджети за една нощ", отговори председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН. Впоследствие представителите на бившите управляващи напуснаха заседанието на комисията. Остана само Деница Сачева.

В началото на дебата БСП предложи преизчисляване на пенсиите, отпуснати до края на 2019 година, със средния осигурителен доход за 2018-та. Това би струвало 210 млн. лв. на бюджета на месец. "Пенсиите са критично ниски. Предлагаме преизчисляване на пенсиите. Моделът, който предлагаме, е за социална справедливост, този подход е по-европейски. Следващото правителство да реши какъв да е пенсионният модел", заяви Румен Гечев от името на социалистическата партия, цитиран от Banker.bg.

Комисията обаче отхвърли предложението на БСП с уговорката, че следващ редовен кабинет трябва да вземе решение за модела на социалното осигуряване.

Канонада срещу ГЕРБ

ГЕРБ откриха надцакването с предложение месечната добавка за пенсионерите да се увеличи двойно и да стане 100 лв. през последните три месеца на годината, да отпадне таванът на пенсиите до края на 2021 година. Предложението бе обявено от екссоциалната министърка Деница Сачева.

"Какво правим от 1 януари. Каква добавка към пенсиите да заложим тогава 0 лв., 50 лв. или 100 лв.", запита я финансовият министър Асен Василев. Той изложи хипотеза, че дори и на 1 януари 2022 г. може да не е сформирано парламентарно мнозинство.

"Ново правителство трябва да вземе решение какво да се прави с пенсиите", заяви Сачева и допълни, че ГЕРБ са стигнали до сумата от точно 100 лева заради инфлацията и покачващите се цени на лекарствата на пенсионерите.

Мика Зайкова от ИТН нападна ГЕРБ, че заради тяхното управление половината пенсионери взимат минимална пенсия. Финансовият министър Василев я допълни, че сегашното предложение на ГЕРБ е популизъм, защото от 1 януари ще върнат всички пенсионери под линията на бедност.

В крайна сметка комисията отхвърли идеите на бившите управляващи. Бе прието от всички без ГЕРБ  минималната пенсия да стане 370 лв. от 1 октомври. Не беше одобрено предложението към повишените пенсии да има и месечна добавка от 50 лева.

Депутатите отхвърлиха идеите на БСП и ИБГНИ за увеличение на обезщетението за отглеждане на дете през втората година в размер от 370 на 650 лева. Аргументът отново бе, че това ще бъде решено от редовно правителство.

На 7 септември (вторник) ще има извънредно заседание на парламента, на което актуализацията на здравния и социалния бюджета ще бъде разгледана в пленарната зала от народните представители.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар