Зима

Зима
Пролет

3 септември 2021 г.

Разказвачът на приказки: защо Станимир Стоилов е важен за "Левски" точно сега

Идването на Стоилов е във важен момент, в който разделението сред привържениците отново започна да трупа напрежение

 

 

"Барселона" е един от най-големите отбори в света, но философията на "Левски" е такава, че отборът никога не играе за равенство, а само за победа. Ако завършим наравно, добре, но "Левски" винаги излиза да спечели."

Тези думи на Станимир Стоилов предизвикаха насмешка сред много почитатели на футбола преди гостуването на действащия шампион "Барселона" на 12 септември 2006 г. в първия мач на български отбор в групите на Шампионската лига. Впоследствие "Левски" загуби с 0:5 на "Камп ноу".

По това време обаче сините изживяваха своя най-силен период за последните десетилетия. Месеци след историческия четвъртфинал в Купата на УЕФА (сега Лига Европа) "Левски" направи нова крачка и влезе при големите. Тъкмо периодът, определян като "синята приказка", даде увереност на Стоилов да говори смело преди мача с "Барселона".

Тези незабравими за сините привърженици месеци поставиха треньора на много висок пиедестал в съзнанието на запалянковците.

В последвалите години "Левски" не използва устрема и приходите и вместо да се развие, влезе в опасна спирала, която го поведе надолу. Годините след европейските успехи бяха белязани от смяна на собственици, треньори, десетки провалени трансфери, почти никакви успехи, многомилионни задължения и сложна връзка от политико-икономически зависимости. В този тежък период Стоилов остана встрани и съумя да запази името и тежестта си в левскарската общност.

Разочарование към него сред част от запалянковците имаше в отделни моменти, когато се твърдеше, че той е близо до връщане на "Георги Аспарухов". Стоилов запазваше мълчание и продължаваше кариерата си на други места и с различен успех (най-силният му период е този в казахстанския "Астана", където показа разбиранията си за футбола и възможността да постига резултати). За да се стигне до 1 септември 2021 г., когато обяви, че се връща на "Герена".

"Ако ме беше страх, нямаше сега в най-тежкия момент да дойда. Щях да дойда, когато тук имаше реки от пари", каза треньорът в сряда.

Сега моментът наистина е много труден за "Левски", но идването на Стоилов изглежда навременно. Създалото се оживление сред запалянковците потвърждава напълно думите на мажоритарния собственик Наско Сираков. Преди дни той каза, че Стоилов "е човекът, който може да обедини синята общност и да изведе отбора от кризата, в която се намира".

Настроението от чаканото от години връщане на треньора в "Левски" вече се усеща. Очакванията към него са огромни, но това носи както възможности, така и опасности заради поставянето на етикета, че е последната надежда за минаващия през тежки времена клуб. Важно за клуба е ясно да се заяви пред привържениците какви са целите, за да не остават те с напразни очаквания и евентуално разочарование, което може да има обратен ефект. Защото за сините е ключово най-напред да опитат да се спасят и да започнат да градят основи, а след това да мислят за нови големи спортни успехи.

Ще проработи ли синият детонатор

Волно или неволно Сираков вече натовари новия треньор с огромни очаквания. "Мъри го вълнува да има някаква сигурност в клуба, каквато нямаше през миналата година. Не е ставало въпрос за пари, не са водени такива разговори. Обясних му какво е моментното състояние на клуба, но съм му казал, че според мен до голяма степен той може да е детонаторът в положителен смисъл за избухването на синята бомба", заяви собственикът на клуба в понеделник.

След общото събрание във вторник и изпълнителният директор Константин Баждеков насочи вниманието в тази посока, макар и без да споменава името на Стоилов. Финансистът изтъкна, че приходите на клуба са спаднали и заради лошите спортни резултати, но даде знак, че след очакваната новина (обявяването на името на новия треньор) нещата ще се променят.

Така отговорността върху плещите на Стоилов става голяма. От една страна, той ще трябва да се постарае да вдигне отбора в спортен план. От друга, която е дори по-важна - връщането му се възприема в общността като гаранция, че моделът на управление на клуба ще се промени.

Първият знак за тази промяна дойде от общото събрание, където генералният спонсор "Палмсбет" вкара свой представител в надзорния съвет. Хазартната компания даде ясен сигнал, че иска да се ангажира дългосрочно с "Левски", но само ако има контрол върху оперативната дейност и развитието на клуба в административната му част. Ден по-късно пъзелът, изглежда, се запълни с идването на Стоилов и очакванията той да поеме отговорност за цялата спортно-техническа част.

Тези две събития се очаква да събудят желанието на запалянковците да помагат дейно, както го направиха през 2020 г. Уверенията на клуба са, че ще направят всичко възможно, за да посрещнат този интерес и да удовлетворят потребностите на привържениците.

"Дошли сме да помогнем на клуба, не само да изсипем едни пари", каза представителят на спонсора в надзорния съвет Венцислав Димитров. А Баждеков добави: "Много разчитаме на подкрепата на феновете. Може ни се създава грешна представа, че едва ли не с подписването на договора ще се случи финансово изобилие, което не е така. Разчитаме на маркетинговата дейност."

Идването на Стоилов е във важен момент, в който разделението сред привържениците отново започна да трупа напрежение. То се усили след звучния провал на преговорите за смяна на собствеността с Джоузеф Диксън, за които самият Сираков беше създал огромни очаквания с емоционалното си изказване навръх рождения ден на клуба. Неуспехът срина доверието към собственика сред част от привържениците и се усети отдръпването им.

Сега това със сигурност ще се промени и "Левски" има възможността да направи крачки напред. Този път и Сираков е по-умерен, като заяви, че гледа положително, но и че ще са необходими няколко месеца, за да се подобри картината.

"Причината да съм тук на тези разговори е, че синя България вече не можеше да си излекува раните и "Левски" под някаква форма трябваше да тръгне на горе. Започваме да подреждаме къщата. Под нулата сме и започваме да вървим напред", каза Стоилов след новината за връщането му.

А по темата за "синята приказка" преди година треньорът заяви пред сайта levski365.com, че връзката между клуба и привържениците е ключова. "Всеки, който работи във футболен клуб "Левски", трябва да знае, че отговорността пред тези хора е огромна и от нея бягство няма. Когато си честен с тях, те ти отговорят със същото. След загубата от "Тампере" 25 хиляди левскари на "Васил Левски" 20 минути пяха "Левски", обичаме те". Това е истинска връзка между привърженици и отбор. Такава любов обаче трябва да се заслужи. Тя не се дава даром."

Бавният градеж

В новата си роля треньорът със сигурност ще бъде внимателен. При предишния си период той разчиташе на Сираков, с когото бяха тандем, а собственик беше Тодор Батков. Сега ситуацията е по-различна, като част от запалянковците са настроени срещу Сираков и това може лесно да създаде напрежение.

Добрите намерения изглежда са налице, но и заради преживяното в последните месеци и години чувствителността на привържениците е обострена и всяка грешка лесно може да доведе до нежелани последствия.

Твърденията са, че за Стоилов най-важни са били гаранциите за стабилност и за добре подготвен план какво следва. "Разговорите за пари са били около 30 секунди. Три часа и половина говорим как да започнем да строим къщичката и какво трябва да се направи за доброто на "Левски", каза Сираков в сряда.

Преди това собственикът каза за треньора, че "неговото огромно желание, каквото никога не го е напускало, е да се завърне в родния си клуб и да започне нова синя приказка".

Самият Стоилов каза в интервю през 2019 г., че по темата "Левски" най-много съжалява за уволнението от 2008 г., когато Батков освободи двамата със Сираков. Защото виждането му е било, че с правилната стратегия клубът е можел да стигне друго ниво.

"Мисля, че "Левски" беше готов да стане клуб на Балканите от типа на "Динамо" (Загреб). Клуб с юношите, с кадрите. Продаваш - печелиш, живееш добре и не беше зависим от модела "бащица". "Левски" се самоиздържаше, вече бяха изкарани пари за една-две-три години напред, ако се харчеха в нормален размер. Тогава бюджетът беше около 5.3-6 млн. лева. Футболистите бяха до минимум изцедени. Това беше най-голямото ми съжаление и за мен, а основният ми проблем беше като видях как се разви клубът. После съжалявах и за "Левски". Първо ми беше жал за толкова усилия, труд."

Пред Стоилов сега стои възможността да започне да върви напред с мечта за нова приказка. Този път, изглежда, ще е още по-трудно, тъй като препятствията са много. Също като огромните очаквания. Затова никой не може да се заблуждава, че нещо може да се промени за седмица или месец, дори и отборът да спечели няколко победи. За "Левски" единственото задължително е да тръгне по различен път.


 

Божидар Къртунов, Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар