Зима

Зима
Пролет

19 септември 2021 г.

Кирил Петков и Асен Василев със заявка да управляват

Лидерите на "Промяната продължава" бяха категорични, че няма да привличат хора от чужди листи и няма да търсят структури на други партии

 

 

Кирил Петков, Асен Василев и техни съмишленици се срещнаха с журналисти в неделя (19 септември), за да представят идеите им за бъдещо участие в политическия живот на страната.

В началото на брифинга бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков открои четири конкретни и ясни цели, които ще следват. Те са спиране на корупцията и кражбите, освобождаване на малкия и средния бизнес така, че да работят спокойно, привличане на инвестиции и благоденствието да се разпределя по-справедливо. 

"Започнахме промяната през изминалите четири месеца, искаме да я продължим в следващите четири години", подчерта Петков.

Представяйки екипа, той обясни, че критериите към тях са да са с добра кариера извън политиката и да са независими хора. Да не са били в повече от една партия, освен тази коалиция, защото не вярват в хора, които прескачат от партия в партия. Приоритет е и да нямат скандали. Всеки един от тях ще подпише договор за почтеност - ще се съгласят, че няма банкова тайна, че няма скрити пари.

На въпрос как ще намерят хора за листите си, Петков обясни, че благодарение на курсовете, които с Асен Василев водят от 14 години, имат 681 души – успешни млади хора от всички краища на България, които покриват изискванията им. Част от екипа им идва именно от тези курсове.

Отговаряйки на спекулациите дали ще са лява, дясна или центристка формация, бившият служебен министър на финансите Асен Василев каза, че данъците в България са достатъчно високи и няма да нужда се пипат. Той заяви, че въпросът е НАП да събира тези данъци, да се създаде среда, в която държавата дава равен старт на всички - образованието да бъде достатъчно добро, за да се създават специалисти, без да са им необходими частни уроци. Василев акцентира, че трябва държавата да гарантира здравеопазване, в което няма доплащане за услуги, както е в момента. Идеята им е да се развива и инфраструктурата, така че да се стига до здравните и образователни структури.

Асен Василев разказа, че се е амбицирал да се включи в политиката заради обстановката в 46-ия парламент. Той каза, че е имало големи заявки за промяна, но те така и не са се случили. Не е имало и желание да се продължи промяната, започната от служебното правителство с мандата на президента Радев.

Ексминистърът на финансите съобщи, че на изборите планират да се явяват в коалиционен формат от няколко партии. Коалицията ще е с името "Продължаваме промяната". Засега имената на партиите не се посочват, но бе уточнено, че партия МИР не е сред тях. Лидерите на "Промяната продължава" бяха категорични, че няма да привличат хора от чужди листи и няма да търсят структури на други партии.

"Хората видяха какво можем през последните четири месеца. Ако им е харесало, да гласуват за нас", обобщи Асен Василев.

Кирил Петков изрази увереност, че "коалицията на почтените" ще има над 121 гласа в следващия парламент. Разговори ще се водят с представители на останалите партии в следващите седмици. На въпрос с кого са готови да управляват, отговорът бе, че е прекалено рано да се каже, защото не е ясно какво ще е разпределението след изборите на 14 ноември.

"Като министър видях, че в парламента и от дясно имаме много съмишленици и хора от ИТН, с които сме защитавали заедно каузи и хора като Крум Зарков от БСП", обясни Петков, цитиран от Banker.bg.

Кандидатът за президент на "Промяната продължава" е Румен Радев. Проектът е за доброволната ваксинация, но бе отправен призив хората да се ваксинират срещу COVID-19. 

"Дали сме на прокуратурата да провери шефа на НАП Румен Спецов, а както се видя, Гешев не е най-големият ни приятел", допълни Асен Василев.


 





Няма коментари:

Публикуване на коментар