Зима

Зима
Пролет

1 септември 2021 г.

Иван Ченчев: Винаги нещо се случва някъде и то е на тъмно

"Нямаме и не сме имали намерението да правим компромиси по отношение на важните приоритети за страната." 

 

Парламентът отхвърли предложението на БСП за по-бързо разглеждане на бюджета. А ИТН категорично отказа да подкрепи кабинет на БСП. 

Ще бави ли още мандата левицата?

"Партиите на промяната изказаха своите доводи. За нас беше важно да уточним по актуализацията на бюджета кои са приоритетите, които са важни за нея. Направихме срещи с браншови организации и със синдиката на МВР. Всички те се обявиха за това. Тези, които днес отхвърлиха това наше предложение, нека да отидат и да обяснят на браншовете защо това се случва и защо се бави актуализацията на бюджета", заяви депутатът от БСП Иван Ченчев в студиото на "Денят ON AIR".

А относно това защо от "Демократична България" не отидоха на преговори с БСП, социалистът изтъкна, че от партията си сменят мнението постоянно. И добави, че в 45-ото и 46-ото Народно събрание е било пропиляно ценно парламентарно време.

"Българските граждани искаха стабилност, сигурност, искаха да им се решават проблемите. Това е едно поведение, което не е държавническо", категоричен е Ченчев.

По думите му всички са знаели, че краят на днешната среща между БСП и ИТН е бил предизвестен.

"Нямаме и не сме имали намерението да правим компромиси по отношение на важните приоритети за страната. Ние ги поставихме на масата, разписали сме ги. На преговорите и те се съгласиха - в един момента бяхме най-диалогичната, най-балансираната партия, според техния лидер. Днес изведнъж се оказахме пак партия на статуквото", коментира депутатът.

Относно информацията за това кой в чий кабинет е ходил, депутатът каза, че БСП винаги е била права за едно нещо - а именно, че "нещо се случва някъде на тъмно".

"Те са ходили. Всички те си го признаха под една или друга форма. Това говори колко права е била БСП - че винаги нещо се случва някъде и то е на тъмно. Ние искахме всичко да бъде на светло - пред камерите на телевизиите", добави Ченчев.

Социалистът смята, че все пак в 46-ия парламент е имало наченки на диалогичност между отделните партии. А относно разговори в 47-ото Народно събрание, той уточни:

"Важно е да видим какъв е математическият сбор в 47-ото НС. При наличието на плаващи мнозинства всеки ден щяха да ни обвиняват по различни причини различните партии. Цялата тази работа е въпрос на диалог, който така и не се осъществи, защото те си променяха решенията".

Ченчев смята, че е било важно за страната да бъде направено техническо правителство, което да реши определени проблеми у нас и да вземе решения, които редовен парламент може да вземе.

"Ако имаме избори в три различни недели, и то в ситуация, в която Ковид кризата може да е задълбочена - може на хората да им писне и да не излязат да подкрепят, който и да е политик. Личното ми мнение е за избори 2 в 1", посочи социалистът.

Той изтъкна, че президентът трябва публично да заяви дали би подкрепил евентуален политически проект на Кирил Петков и Асен Василев.

А дали в петък ще бъде представено име за кандидат-премиер, депутатът от БСП уточни, че това трябва да реши Националният съвет на партията.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар