Зима

Зима
Пролет

2 септември 2021 г.

Само седмица управлява последното правителство на Царство България

Константин Муравиев оглавява правителство, съставено от представители на няколко опозиционни партии, което прави последен опит да предотврати обявяването на война от Съветския съюз на България 

 

На днешния ден през 1944 г. е назначено последното правителство на Царство България.

Константин Муравиев оглавява шестдесет и второто правителство, което е назначено с Указ № 8 от 2 септември 1944 година. Правителството управлява страната до 9 септември, след което е наследено от второто правителство на Кимон Георгиев. Това е последното българско правителство преди деветосептемврийското въстание в страната извършено с помощта на Червената армия.

Муравиев оглавява правителство, съставено от представители на няколко опозиционни партии, което прави последен опит да предотврати обявяването на война от Съветския съюз на България.

След падането на кабинета на Иван Багрянов в парламента се разглеждат няколко варианта за съставяне на нов кабинет - правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев, нов кабинет на Багрянов, доминиран от БЗНС Пладне, както и вариант, доминиран от умерената опозиция с премиер Константин Муравиев.

Опитите да се включат в новото правителство представители на Отечествения фронт завършват без успех. Комунистите и техните съюзници са информирани за готвената от СССР окупация на България и очакват да получат цялата власт. Правителството на Муравиев разпуска XXV Обикновено Народно събрание и профашистките организации. Дадена е пълна амнистия на политическите затворници. Възстановени са демократичните права и свободи на българските граждани. Започва изтеглянето на българските окупационни войски в Сърбия и Македония.

За седмицата, през която е на власт, България прекъсва дипломатическите си отношения с Германия, иска примирие от САЩ и Великобритания и започва изтеглянето на българските войски от Югославия.

На 5 септември правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия, но позволява на нейните войски да се изтеглят от страната. Обнародването му обаче е отложено за 72 часа от военния министър генерал Иван Маринов поради технически проблеми при изпълнението. В действителност ген. Маринов вече е бил съгласувал своите действия с Отечествения фронт за отлагане обявяването на войната, за да се даде възможност на СССР да обвини правителството в неискреност и да обяви война на България. Когато на 8 септември се обнародва решението, страната се озовава в необичайна ситуация: намира се във война едновременно, от една страна, със САЩ, Великобритания, СССР,  и от друга - с Германия.

СССР обявява война на България. На 8 септември първите съветски военни части навлизат в Южна Добруджа. Правителството нарежда на българските войски да не оказват съпротива.

На 8 срещу 9 септември, възползвайки се от присъствието на съветските войски, нелегалната опозиция завзема властта – извършен е Деветосептемврийския преврат. Водеща роля в него има армията, ръководена от запасни и действащи офицери, членове на политическия кръг „Звено“ и на Военния съюз,  и активното сътрудничество на военния министър Иван Маринов.

Сформирано е правителство на Отечествения фронт, което заемат най-важните места в кабинета. Постът министър-председател заема Кимон Георгиев, а военен министър става Дамян Велчев.

Константин Муравиев е осъден на доживотен затвор от т.нар. Народен съд. (Тази присъда е отменена с Решение №172 на Върховния съд от 1996 година). Муравиев е помилван, но оставен под домашен арест, в навечерието на изборите през есента на 1945 година. По-късно отново е в затвора, освободен е през 1955 г., а на следващата година е арестуван отново и е изпратен в концлагера Белене. Остава в затвора до 1961 година.

На 31 януари 1965 г. Константин Муравиев умира на 71 г. в София, столицата на Народна република България.

Константин Владов Муравиев е политик от  Българския земеделски народен съюз (БЗНС), участвал в правителствата, свалени при трите преврата в България през първата половина на ХХ век. Той е бил народен представител в XX-то (1923 г.), XXII-то (1927-1931 г.) и XXIII-то (1931-1934 г.) обикновено Народно събрание.

Константин Муравиев

 

 Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар