Зима

Зима
Пролет

16 септември 2021 г.

Два месеца бяха пропилени в агония и циркаджийство

В агония започна и агонизирайки си отиде поредният парламент... 

 

Четиридесет и шестото Народно събрание приключи след по-малко от два месеца и свършената от него работа бе незначителна. 

Депутатите пропиляха почти цялото си време в лични разправии и ненужни декларации. В своята немощ част от тях, определили себе си като "промяната", нападнаха и служебния кабинет, влизайки в тона на ГЕРБ и ДПС. Така в агония започна и агонизирайки си отиде поредният парламент.

Първото му заседание бе открито без звънец, а за малко да бъде забавен и химнът. Обсъжданията продължаваха над 12 часа без да завършат със съществен резултат. Имаше моменти, когато не бе ясно кога, какво и от кого е гласувано. Двумесечната законотворческа работа завърши с приемането на три ратификации, гласуването на актуализацията на бюджета и прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от прокуратурата към правосъдното министерство. Въпреки заявките от "партиите на протеста" за правосъдна реформа, до първото четене на законопроекта за премахването на специализираните съд и прокуратура се стигна в последния ден. Второ гласуване нямаше. Не успяха да минат на второ четене и промените в Закона за НСО.

Покрай споровете коя партия участва повече в задкулисието и дълбоката държава, във въздуха увиснаха и намеренията във временните комисии да бъдат разглеждани важни за обществото теми. Единственото тяхно постижение май бяха разкритията за насилието над протестиращите през 2020-та.

След като години наред изпълнителната власт пренебрегваше парламента, изведнъж служебните министри започнаха да бъдат привиквани за щяло и нещяло сякаш с идеята и изпълнителната и законодателната власт заедно с часове да си губят времето.

От "Има такъв народ" се обидиха, че останалите политически сили не желаят сляпо да подкрепят техния проектокабинет. И това премина в открита война с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". А скандалът между ИТН и Татяна Дончева показа, че не всички са надраснали старите непрозрачни практики.

Докато в парламентарните комисии успяваха някак да проведат и експертни разговори, в пленарната зала се демонстрираха актьорски умения и циркаджийски номера. Бързо стана ясно защо няма да има редовен кабинет и слава богу! Излезе, че някои от новите формации са бленували да влязат в Сградата на съединението, но не са имали идея какво ще правят след това.

Ако съставът и на следващото Народно събрание ще е същия, резултатът няма да е по-различен. Само циркът ще е доста по-скучен.


Бетина Мутишева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар